Σκόρδο, λεμόνι, μέλι, λάδι και γιαούρτι τα μυστικά της μακροζωίας του Γλέζου

Ενας άνθρωπος που έχει ζήσει πολλές από τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, ο Μανώλης Γλέζος, αποκάλυψε τα «μυστικά» του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Μακροζωία, ένας ρεαλιστικός στόχος».

Οπως ο ίδιος ανέφερε, η θέληση για ζωή, η δραστηριότητα και η καλή διατροφή είναι το τρίπτυχο που τον έφερε ως εδώ, να μετρά δηλαδή 95 χρόνια ζωής. Και οι τρεις παράγοντες, είπε, λειτουργούν κατά το ίδιο ποσοστό, με συμμετρία, και ανέλυσε καθέναν ξεχωριστά, με αναφορές σε προσωπικά βιώματά του. «Μην ακούς τον γιατρό, δεν πρόκειται να πεθάνω» έγραψε στη μάνα του το 1942 ο φοιτητής Μανώλης Γλέζος, όταν ύστερα από σοβαρή αιμόπτυση ο γιατρός τού έδινε δυο με τρεις ημέρες ζωής.

Τα γεύματα που ως σήμερα καταναλώνει ο Μανώλης Γλέζος είναι πέντε, με διαφορά 2-3 ωρών μεταξύ τους. Κάθε πρωί καταπίνει χωρίς μάσημα μία σκελίδα σκόρδο καθαρισμένο. Πίνει ένα ποτήρι λεμονάδα με μια κουταλιά μέλι και ακολουθούν δύο παξιμάδια με μαλακό τυρί και μπόλικο λάδι. Το πρόγευμα περιλαμβάνει φρούτα, κυρίως ακτινίδια. Το μεσημεριανό είναι ένα κανονικό γεύμα. «Τρώω αρκετά καλά» είπε ο κ. Γλέζος. «Περιλαμβάνει σαλάτα, κρέας ή ψάρι, ως νησιώτης προτιμώ το ψάρι» είπε «και φυσικά πίνω κρασί ή μπίρα. Το απόγευμα φρούτα και το βράδυ ένα γιαούρτι».

Ο Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στους γιατρούς, τους εκμυστηρεύτηκε το «μαρτύριό του». «Πεθαίνουν οι φίλοι μου, οι γνωστοί μου, και εγώ ζω. Το πρόβλημά μου εμένα σήμερα είναι πώς θα ξεπεράσω αυτό το θέμα, αυτό είναι το μαρτύριό μου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα