Εκβιάζουν οι elνταβατζήδες

Οι… καουμπόηδες χρυσοθήρες νομίζουν ότι ισχύουν ακόμη οι νόμοι της Αγριας Δύσης

Οι Καναδοί της Eldorado Gold ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι σταματούν την επένδυση  στη Χαλκιδική, επειδή η κυβέρνηση  τους πολεμά, όμως στις 21 Σεπτεμβρίου ούτως ή άλλως έληγε η άδειά τους!Η Θέση μας: Η Ελλάς δεν είναι αποικία

Διαβάστε επίσης:

►Κανείς δεν πληρώνει! Δύο δισ. αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

►Προκαλεί πάλι τους Ελληνες ο Αλβανός Ράμα

►Θάλασσα-μαζούτ ο Σαρωνικός!

►Καμμένος για ΝΔ: Δεν συνεργάζομαι με άκρα!

►Σκόρδο, λεμόνι, μέλι, λάδι και γιαούρτι τα μυστικά της μακροζωίας του Γλέζου

►Γιώργος Χαρβαλιάς: ΞΕΝΟΣ ΑΧΥΡΩΝΑΣ

►Σοκ! 3.600 ηλεκτρονικές κατασχέσεις κάθε ημέρα από τραπεζικούς λογαριασμούς

►Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας: Δωρεάν μεταπτυχιακά για τα τέκνα των καθηγητών!

Ωμός εκβιασμός από την Eldorado!

Οι Καναδοί απειλούν να φύγουν, απολύοντας  και 2.400 εργαζομένους, αν δεν πάρουν εντός δύο εβδομάδων τις απαιτούμενες άδειες

Με πάγωμα της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και με απόλυση 2.400 εργαζομένων απειλεί η καναδική Eldorado Gold, εάν η κυβέρνηση δεν ανανεώσει τις προσωρινές άδειές της. Η καναδική εταιρία, που έχει παγώσει αντίστοιχα σχέδια στη Βραζιλία και την Τουρκία, λόγω της διακύμανσης των τιμών του χρυσού, στέλνει το δεύτερο κατά σειρά «τελεσίγραφο», εκβιάζοντας την κυβέρνηση για πάγωμα της επένδυσης!

Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη, καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου λήγουν, ούτως ή άλλως, οι προσωρινές άδειες της εταιρίας, με αποτέλεσμα να σταματούν πράγματι οι εργασίες. Ετσι, αν έως τότε δεν βρεθεί λύση με την παραχώρηση νέων προσωρινών αδειών ή των οριστικών αδειών, το 90% των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός θα απομακρυνθεί από τη Χαλκιδική τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με σφοδρότητα στην ανακοίνωση των Καναδών, η οποία ήρθε μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί φιλικού κλίματος προς τις επενδύσεις που δημιουργεί η κυβέρνηση.

Επιστολές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς υποστήριξε χθες ότι έχει στείλει το τελευταίο πεντάμηνο τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό, χωρίς να λάβει απάντηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι η εταιρία γνώριζε πως εντός των ημερών θα δινόταν εξάμηνη παράταση στη λειτουργία της Ολυμπιάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία στην οποία θα προσφύγει η κυβέρνηση.

Σημειώστε ότι την τελευταία τετραετία η Ελληνικός Χρυσός είχε αξιόλογα έσοδα (συνολικά άνω των 220.000.000 ευρώ) από την πώληση μεταλλευμάτων (κυρίως από το Στρατώνι), αλλά και μεγάλες ζημιές, λόγω των επενδύσεων.
Επισήμως, η διαιτησία ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προσφεύγει η κυβέρνηση. Πάντως, η προσφυγή στη διαιτησία ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο εκνευρίστηκαν οι Καναδοί. Ο κ. Μπερνς υποστήριξε ότι, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η προσφυγή στη διαιτησία «χωρίς να ξέρουμε για ποιον λόγο», η τιμή της μετοχής της Eldorado Gold έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Η μετοχή υποχωρεί σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι (απώλεια χρηματιστηριακής αξίας περί τα 2 δισ. ευρώ), με τη διοίκηση να αποδίδει τη «βουτιά» αποκλειστικά στην Ελλάδα. Στην κυβέρνηση μιλούν για κινήσεις τακτικής. Κατά τον κ. Σταθάκη, «είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρίας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωρά σε συνεντεύξεις και δηλώσεις, και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Η εταιρία δίνει περιθώριο δύο εβδομάδων στην ελληνική κυβέρνηση για να παράσχει όλες τις απαιτούμενες άδειες. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση, η επένδυση στα μεταλλεία μπαίνει σε καθεστώς συντήρησης, πράγμα που ισοδυναμεί με μαζικές απολύσεις. Η εταιρία απασχολεί περί τους 1.000 εργαζομένους, ενώ μαζί με τους υπεργολάβους ο αριθμός των απασχολουμένων φτάνει τους 2.400.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα