Μνημειώδης καταστροφή από την Ιρμα

Σαρώνει τα πάντα στο διάβα του ο κυκλώνας, παρότι υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. «Μεγάλο τέρας» τον χαρακτηρίζει ο Τραμπ 

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Εικόνες καταστροφής αφήνει πίσω του ο κυκλώνας Ιρμα, που συνεχίζει την πορεία του κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα, με κατεύθυνση στα βόρεια της πολιτείας και στην Τζόρτζια. Φοίνικες λύγισαν από τη μανία των ανέμων, γερανοί κατέρρευσαν, κολόνες του ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν, δρόμοι έκλεισαν.

Παρότι υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, ο κυκλώνας εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος, αφού συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές. Η Ιρμα ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ ολόκληρες συνοικίες βρίσκονται θαμμένες κάτω από το νερό.

Παράλληλα, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα περισσότερα από 6.000.000 σπίτια στη Φλόριντα να μείνουν χωρίς ρεύμα. Σε πολλές κοινότητες οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας, κυρίως ως μέτρο αποτροπής των λεηλασιών.

Τηλεδιάσκεψη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής, χαρακτηρίζοντας τον κυκλώνα ένα «μεγάλο τέρας» -μάλιστα, στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης για την κατάσταση στην περιοχή συμμετείχε και η Μελάνια-, ενώ στα νησιά του αρχιπελάγους Κις οι Αρχές κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική κρίση».

Χάρβεϊ και Ιρμα αναμένεται να κοστίσουν στην αμερικανική οικονομία περί τα 290 δισ. δολάρια! Σύντομα, ο Τραμπ θα επισκεφθεί την πολιτεία που μετρά τις πληγές της, ανάμεσα σε αυτές και τέσσερις νεκρούς, οι οποίοι ήλθαν να προστεθούν στους τουλάχιστον 37 θανάτους που η Ιρμα προκάλεσε στην Καραϊβική και στους 10 νεκρούς της Κούβας, όπου τα θύματα «δεν υπάκουσαν στις συστάσεις» των Αρχών και αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Να εγκαταλείψει το ιδιόκτητο νησί του είχε αρνηθεί και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Κατά το πέρασμα του κυκλώνα, ο μεγιστάνας, η οικογένεια και το προσωπικό του έμειναν κρυμμένοι στο υπόγειο καταφύγιο της έπαυλής του. Οταν βγήκαν, τίποτα δεν ήταν στη θέση του. Το μόνο που λειτουργούσε ήταν το δορυφορικό τηλέφωνο, από το οποίο ειδοποίησαν ότι είναι καλά.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται σήμερα τον Αγιο Μαρτίνο, ένα από τα νησιά που σφυροκοπήθηκαν από την Ιρμα, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, ενώ ένα στα δύο σπίτια είναι μη κατοικήσιμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα