ΚΑΣ: Ανέβαλαν μεσάνυχτα τη συνεδρίαση για το Ελληνικό

Αναβλήθηκε, για δεύτερη φορά, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί του σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού. Η αναβολή αποφασίστηκε αργά χθες το βράδυ εν μέσω πληροφοριών περί κυβερνητικής ανησυχίας ότι το ΚΑΣ θα δεχόταν εισήγηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας να κηρυχθεί μεγάλο τμήμα του Ελληνικού αρχαιολογική ζώνη.

Σήμερα θα κριθεί, επίσης, και η υπόθεση σχετικά με την αίτηση αναίρεσης που έχουν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικόν Α.Ε. κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά, με την οποία θεωρούνταν δασική έκταση τμήμα 37 στρεμμάτων του Ελληνικού.

Η πολύωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το ίδιο θέμα είχε διακοπεί τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης. Τότε είχε πάλι κυκλοφορήσει πως η διακοπή συνέβη επειδή, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, το ΚΑΣ θα οδηγούνταν σε απόφαση όχι και τόσο ευχάριστη για την πορεία της επένδυσης.

Στόχος του επενδυτή και της κυβέρνησης είναι να μην κηρυχθεί αρχαιολογική ζώνη μεγάλο τμήμα του Ελληνικού, όπως έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες της Αρχαιολογίας.

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και η κυβέρνηση (υπουργείο Πολιτισμού) προχώρησαν προ μηνών στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Lamda Development , σύμφωνα με το οποίο η τελευταία θα συνεργαζόταν στενά με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, θα κάλυπτε το κόστος τυχουσών ερευνών κ.λπ.

Για το θέμα των 37 στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται δασική έκταση από τον δασάρχη Πειραιά, αν και έχει κατατεθεί ένσταση από την Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, είχε υποστηρίξει πρόσφατα ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι το σημαντικότερο τμήμα του έργου: «Εχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1.200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό. Το κομμάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το business plan, που σχεδιάστηκε από διεθνείς συμβούλους και για το οποίο έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια. Δεν μπορείς να πάρεις ένα κομμάτι και να το πας αλλού! Δεν είναι Legoland». Ο κ. Αθανασίου είχε προσθέσει πως «δασική είναι μια περιοχή που έχει αναπτυχθεί με φυσικά αίτια».