Αλοιφή από δηλητήριο μυρμηγκιών δίνει ελπίδες για θεραπεία της ψωρίασης

Στα κόκκινα μυρμήγκια του γένους Solenopsis ισχυρίζονται ότι βρήκαν τη θεραπεία της ψωρίασης ή τουλάχιστον το μυστικό για τη μείωση των εξάρσεών της Αμερικανοί επιστήμονες. Χρησιμοποιώντας το δηλητήριο από το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιών ειδικότερα το μόριο σολενοψίνη (μόριο με δράση ανάλογη με τα κηραμίδια, τα μόρια λιπιδίων που βρίσκονται φυσικά στην κεράτινη στιβάδα και ενδυναμώνουν τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας), έφτιαξαν μια κρέμα που αποδείχθηκε εξόχως αποτελεσματική στη μείωση των ψωριασικών πλακών.

Η δοκιμή της κρέμας έγινε σε ποντίκια με ψωρίαση, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι μειώνει την ταχύτερη αναγέννηση των κυττάρων της επιδερμίδας που ευθύνεται για τη δημιουργία των ψωριασικών πλακών, ενώ συμβάλλει καθοριστικά και στη μείωση της φλεγμονής. Αναλυτικότερα, τα ποντίκια με ψωρίαση στα οποία είχε χορηγηθεί η κρέμα εμφάνισαν 30% μικρότερη πάχυνση της επιδερμίδας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, μείωση κατά 50% στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που στρέφονταν κατά της επιδερμίδας και μείωση της παραγωγής ιντερλευκίνης-22, που προκαλεί πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων.

Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν «ενδιαφέροντα» από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Emory University που εκπόνησε τη μελέτη, η οποία δεν απέκλεισε η έρευνά τους να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη κάποιας θεραπείας για τους ανθρώπους.

Οι λύσεις σήμερα

Σήμερα οι θεραπείες για τους ασθενείς με ψωρίαση περιλαμβάνουν τοπικά κορτικοστεροειδή και μαλακτικές κρέμες για την ανακούφιση και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, τα οποία προκαλούν λέπτυνση του δέρματος ή ακόμη και ακμή. Ενα άλλο μειονέκτημα των τοπικών θεραπειών είναι ότι δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση του φραγμού της επιδερμίδας.

Αντίθετα, «τα ανάλογα της σολενοψίνης συμβάλλουν στην πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Jack Arbiser και αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα της νέας θεραπείας για τη μελλοντική αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονώδους δερματοπάθειας. Παγκοσμίως περισσότεροι από 120.000.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι ασθενείς ξεπερνούν τους 250.000.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα