Τι έδειξε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κύπρου!

Aισιόδοξα στοιχεία έφερε στην… επιφάνεια η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ • Μαζικές τουρκικές παραβιάσεις (χθες) στο Αιγαίο Aισιόδοξα στοιχεία έφερε στην… επιφάνεια η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Μπορεί η ποσότητα του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε να χαρακτηρίζεται ως μη εμπορεύσιμη από μόνη της, αλλά η γεώτρηση επιβεβαίωσε την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος με χαρακτηριστικά αντίστοιχα του «γιγαντιαίου» κοιτάσματος «Ζορ» της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης, που διενήργησε η κοινοπραξία των εταιριών Total και ENI, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λακκοτρύπη, υπολογίζεται ότι στο Ονησίφορος βρίσκεται κάτι λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αλλά η ποσότητα αυτή «δεν καθιστά το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο».

Ο κ. Λακκοτρύπης, ωστόσο, άρχισε από τα «κακά» νέα για να πάει αμέσως μετά στα πολύ καλά και να υποστηρίξει πώς «η ανακάλυψη αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος “Ζορ”».

Μαζικές τουρκικές παραβιάσεις (χθες) στο Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε στο βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο χθες. Συνολικά, 14 αεροσκάφη, 12 μαχητικά F16 και δύο κατασκοπευτικά CN-235 εισήλθαν παράνομα στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, οι 35 από τις παραβιάσεις έγιναν από τα CN-235. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Ωστόσο σε τρεις περιπτώσεις τα «γεράκια» της Αγκυρας αντέδρασαν, με συνέπεια να σημειωθούν σκληρές αερομαχίες. Μετά την απουσία στη δραστηριότητά τους στο Αιγαίο, λόγω Μπαϊράμι, οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει με άγριες διαθέσεις. Πέραν των παραβιάσεων, δεσμεύουν με παράνομες Navtex και περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα