Διαιτησία (και επισήμως) για Δημόσιο και Eldorado

Επιδόθηκε χθες στην Ελληνικός Χρυσός, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η αίτηση προσφυγής σε διαιτησία του Ελληνικού Δημοσίου, όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την επίδοση της αίτησης προσφυγής ξεκινά επίσημα η διαδικασία της διαιτησίας, λεπτομέρειες για την οποία δίνει σε δική της ανακοίνωση η καναδική Eldorado Gold που ελέγχει την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Στην ανακοίνωση των Καναδών αναφέρεται: «Η ειδοποίηση της διαιτησίας αναφέρει ότι η Τεχνική Μελέτη Μονάδας Μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, είναι μη πλήρης και συνεπώς παραβιάζει τη Σύμβαση Μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Η εταιρία είναι απολύτως πεπεισμένη ότι η εν λόγω τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου».

Ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε: «Παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Eldorado, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων. Καλούμε για άλλη μια φορά το υπουργείο να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πληρότητα των προσπαθειών μας στην Ελλάδα, την απόλυτη συμβατότητα του σχεδιασμού μας και το τεράστιο εν δυνάμει όφελος αυτών των έργων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Χθες το απόγευμα συνεργάτης του Γιώργου Σταθάκη διευκρίνισε στους μεταλλωρύχους ότι η τρίτη άδεια για την Ολυμπιάδα θα υπογραφεί άμεσα.

Πορεία κατά της εξόρυξης στην Ιερισσό

Αρχισαν τα όργανα στη Χαλκιδική, αφού μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την Eldorado και τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων η τοπική κοινωνία θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Ετσι, οι αντιδρώντες στη μεταλλουργία χρυσού σχεδιάζουν συλλαλητήριο για την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στην Ιερισσό, την έδρα του πολύπαθου, όπως τον χαρακτηρίζουν, Δήμου Αριστοτέλη.

«Στον Δήμο Αριστοτέλη επιβλήθηκε η ανάπτυξη μιας από τις πιο ρυπογόνες και καταστροφικές μεταλλευτικές δραστηριότητες, η εξόρυξη και η μεταλλουργία χρυσού. Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή ενός τόπου δεν είναι ανάπτυξη, είναι έγκλημα» λένε οι διοργανωτές και καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 11.00.

Τις τελευταίες ημέρες η ευρύτερη περιοχή βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο, μετά την απόφαση της Eldorado να αποχωρήσει από την Ελλάδα, αν δεν λάβει τις εκκρεμείς άδειες για τα πρότζεκτ της. Σημειώνεται ότι η Ιερισσός θεωρείται προπύργιο των αντιδράσεων κατά της Eldorado και της Ελληνικός Χρυσός.

Δεύτερη ημέρα επεισοδίων μέσα κι έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Νέα ένταση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με βασικό αίτημά τους την παραχώρηση και της τρίτης άδειας για την Ολυμπιάδα.

Γύρω στις 16.00 το μεσημέρι είχαν την πληροφορία ότι δεν υπογράφηκαν ούτε οι δύο πρώτες και εισέβαλαν στα γραφεία του υπουργείου, που βρίσκεται επί της οδού Μεσογείων. Τότε τα αίματα άναψαν και ακολούθησε μεγάλη ένταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, πέντε εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναζητώντας τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα επεισόδια έσπασε μία τζαμαρία στην είσοδο του υπουργείου. Οι μεταλλωρύχοι έχουν «στρατοπεδεύσει» τις τελευταίες δύο ημέρες έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ομάδα εργαζομένων κατάφερε να μπει στο κτίριο και την Τετάρτη, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα