Φιτιλιά στην Καταλονία (!) βάζει ο Τραμπ

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει την 1η Οκτωβρίου

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Την ώρα που οι Καταλανοί αυτονομιστές κήρυτταν χθες την επίσημη έναρξη της καμπάνιας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την αυτοδιάθεση, με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη Ταραγκόνε, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προκαλούσε σάλο, δηλώνοντας ότι προτίθεται να συνεργαστεί με όποια «κυβέρνηση ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονία! Ωστόσο, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο, ιδωμένο υπό την οπτική της Ε.Ε., αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Στο μεταξύ, στη Βαρκελόνη φτάνει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κάλεσε πάλι τους Καταλανούς σε ανυπακοή απέναντι σε όποιον τους καλεί να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως παράνομες ενέργειες.

Από την 6η Σεπτεμβρίου -ημερομηνία προκήρυξης του δημοψηφίσματος- η ισπανική κυβέρνηση, με την αρωγή της Δικαιοσύνης, προσπαθεί να εμποδίσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Στη Μαδρίτη, διοικητικός δικαστής απαγόρευσε, κατόπιν προσφυγής του Λαϊκού Κόμματος, την πραγματοποίηση σε δημοτικό χώρο εκδήλωσης για το δημοψήφισμα. Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων έχουν λάβει σαφείς προειδοποιήσεις ότι κινούνται στον χώρο της παρανομίας και απειλούνται με δικαστικές διώξεις. Ωστόσο, οι απειλές αυτές φαίνεται πως ενισχύουν το στρατόπεδο του «ναι», αφού από τους 948 Καταλανούς δημάρχους, οι 712 δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στην οργάνωση της ψηφοφορίας, θέτοντας στη διάθεση των διοργανωτών δημοτικούς χώρους, σύμφωνα με την Ενωση Δήμων για την Ανεξαρτησία.

Την ίδια ώρα, ενεργό ρόλο στον αγώνα των Καταλανών αυτονομιστών φαίνεται πως αναλαμβάνει και ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού προβληματισμού του εδώ και αρκετές εβδομάδες. Μάλιστα, ο Ασάνζ παραδέχτηκε πως συνεργάζεται για την προστασία του ιστότοπου που εγκατέστησε η καταλανική κυβέρνηση για το δημοψήφισμα και το οποίο έκλεισαν οι Αρχές κατόπιν δικαστικής εντολής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα