Κινεζικό έπος στη σκηνή του Μεγάρου

Η Εθνική Οπερα του Πεκίνου παρουσιάζει τις «Γυναίκες στρατηγούς της οικογένειας Γιανγκ», ενώ αύριο γίνεται σεμινάριο για την παράσταση

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η Ελλάδα και η Κίνα «συμμαχούν» όχι μόνο σε εμπορικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτιστικό! Με αφορμή τη φετινή χρονιά, που έχει κηρυχθεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών ανάμεσα στις δύο χώρες, την προσεχή Κυριακή θα μας επισκεφτεί στην Αθήνα η Εθνική Οπερα του Πεκίνου, ένας πολυβραβευμένος θίασος, που εμφορείται από τις αρχές της κινεζικής θεατρικής παράδοσης. 

Συγκεκριμένα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο διεθνούς φήμης οργανισμός θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό το επικό αριστούργημα «Γυναίκες στρατηγοί της οικογένειας Γιανγκ», έναν ύμνο στο θάρρος και στην ευφυΐα των γυναικών της Κίνας, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στην παράσταση ξεδιπλώνεται η συγκινητική ιστορία της φημισμένης οικογένειας στρατηγών Γιανγκ από τη δυναστεία Βόρειο Σονγκ, που υπερασπίστηκαν με ξακουστή γενναιότητα την πατρίδα τους σε μια εποχή, κατά την οποία ο πόλεμος ήταν μια αυστηρώς ανδρική υπόθεση τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Ηρωίδα η γιαγιά

Πρωταγωνιστική φιγούρα του έργου είναι η γιαγιά της οικογένειας, η οποία, ενώ παραθέτει γεύμα γενεθλίων για τον εγγονό της που πολεμά στα σύνορα, μαθαίνει τη θλιβερή είδηση του θανάτου του. Παρά τα 100 χρόνια της εκείνη θα τεθεί επικεφαλής της γυναικείας στρατιάς της οικογένειας.

Η μεγαλειώδης παραγωγή, η οποία μιλάει για μια ιδιαίτερα γνωστή κινεζική ιστορία και περιλαμβάνει παντομίμα, ακροβατικά αλλά και μουσικά σκετς, «κουβαλά» όλες τις αρχές των ανατολίτικων παραστατικών τεχνών. Το περίτεχνο μακιγιάζ, τα εντυπωσιακά αξεσουάρ, τα μοναδικά κοστούμια αλλά και η παραδοσιακή μουσική αποτελούν τα ιδιότυπα χαρακτηριστικά μιας τέχνης που ανάγεται στο μακραίωνο παρελθόν της χώρας του δράκου.

Μάλιστα, με αφορμή την εμφάνιση της Εθνικής Οπερας του Πεκίνου στην Αθήνα, αύριο στις 17.00 διοργανώνεται ένα ενδιαφέρον σεμινάριο στο Μέγαρο (αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη») με ελεύθερη είσοδο, στο οποίο οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές της παράστασης, να μάθουν τα μυστικά του μακιγιάζ του κινεζικού θεάτρου, ενώ οι πιο παράτολμοι θα ανέβουν στη σκηνή, συντροφεύοντας τους καλλιτέχνες του θιάσου.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Οπερα του Πεκίνου, η οποία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει τιμηθεί με πάμπολλα εθνικά και διεθνή βραβεία.
Στις περιοδείες της ανά τον πλανήτη έχει ανεβάσει περίπου 40 έργα έως σήμερα και στόχος του θιάσου είναι η ενίσχυση των φιλικών δεσμών της Κίνας με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα