Ομολoγεί την παράδοση σε τρόικα – funds

Για γέλια και για κλάματα οι εξηγήσεις από Παπαδημητρίου γιατί δεν δίνεται δικαίωμα  εξαγοράς σε «κόκκινους» δανειολήπτες

Την εντυπωσιακή ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, για να παραμείνει στην εξουσία, όχι απλώς έχει εγκαταλείψει το γνωστό προεκλογικό σύνθημά του «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», αλλά επιπλέον σπεύδει να κλείσει την πόρτα σε οποιαδήποτε λύση θα έβαζε φρένο στους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και στο ξεπούλημα «κόκκινων» δανείων σε funds-γύπες, αποτυπώνει σε όλο της το… μεγαλείο η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Βουλή.

Ο υπουργός ομολόγησε επίσης ότι η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μετά το τέλος του έτους θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, μολονότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την είχε παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ως βέβαιη!

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο κ. Παπαδημητρίου απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα να δοθεί στους δανειολήπτες με «κόκκινο» δάνειο και υποθηκευμένη πρώτη κατοικία η δυνατότητα να το εξαγοράζουν κατά προτεραιότητα από την τράπεζα, προτού καταλήξει σε ξένο fund.

«Δεν μπορούμε»

Μάλιστα, σχολιάζοντας την επισήμανση του κ. Τριανταφυλλίδη ότι η φόρμουλα αυτή εφαρμόστηκε στην Κύπρο, που επίσης βρισκόταν υπό μνημονιακή επιτήρηση, ο υπουργός είπε: «Ηταν μονομερής ενέργεια, την οποία εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε». Με την επισήμανση αυτή δεν άφησε καμία αμφιβολία για την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στο κουαρτέτο των δανειστών.

Παρότι η παραδοχή αυτή θα αρκούσε για να δικαιολογήσει την απόρριψη της πρότασης, ο κ. Παπαδημητρίου προσπάθησε να βρει και άλλες δικαιολογίες.
Ετσι, υποστήριξε πως, αν η κυβέρνηση ευνοούσε την εξαγορά των δανείων από τους δανειολήπτες, «θα ενθάρρυνε στρατηγικούς κακοπληρωτές» και πρόσθεσε: «Αν κάποιος γνωρίζει από πριν ότι υποχρεούται να προτείνει την εξαγορά δανείου αντί ίδιου ποσοστού, αυτός ο οφειλέτης γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον να μην το αποπληρώσει, για να επωφεληθεί με την εξαγορά».

Οταν ο κ. Τριανταφυλλίδης αντέτεινε ότι η ερώτησή του δεν αφορά τους συστηματικούς κακοπληρωτές αλλά τους αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμους, ο κ. Παπαδημητρίου παρέπεμψε στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες στο προτεινόμενο μοντέλο: «Είναι ανέφικτο στην εφαρμογή του… Τα funds αγοράζουν πακέτα δανείων και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα… Δεν μπορεί να γίνει τέτοιος νόμος».
Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί δεν μπορεί να… δυσκολέψει τόσο πολύ τα funds…

Κρατώντας τη «δημοκρατία» στα χέρια!

Το χθεσινό, πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για τις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και με τίτλο την κυνική εντολή του κλιμακίου των τροϊκανών «Πάρτε τα σπίτια τους» βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με αφορμή τη συζήτηση της ερώτησής του για την
προστασία των δανειοληπτών και τη δυνατότητα να μπορούν να εξαγοράσουν «κουρεμένα» τα
δάνειά τους πριν τα πάρουν οι «γύπες» των funds, σήκωσε τη «δημοκρατία» και δείχνοντάς την στον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον ρώτησε ευθέως: «Θα μπορούν οι δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα