Νέες περικοπές σε πολυτέκνους και αναπήρους

Στο… απόσπασμα των δανειστών μπαίνουν ανάπηροι, πολύτεκνοι και τρίτεκνοι, καθώς τα επιδόματά τους τίθενται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τις περικοπές να είναι ορατές ήδη από φέτος. Κατά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας μπήκε στο κάδρο των αλλαγών ο τομέας της πρόνοιας.

Εως τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθούν παρεμβάσεις που θα εξοικονομούν 259.000.000 ευρώ τη διετία 2017-2018 και θα αφορούν μειώσεις παροχών σε επιδόματα τέκνων και αναπηρίας. Στις οικογενειακές παροχές μελετάται ο τρόπος ανακατανομής τους, με στόχο το σύστημα να στηρίζει εξίσου τα παιδιά κάθε οικογένειας.

Με άλλα λόγια, τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών κινδυνεύουν να περικοπούν σε δραματικό βαθμό, καθώς κοστίζουν περί τα 200.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Την τιμητική τους θα έχουν και τα επιδόματα αναπηρίας, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται η αναδιοργάνωση του τρόπου αξιολόγησης της αναπηρίας για την καταβολή τους. Εως τον Νοέμβριο πρέπει να νομοθετηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης των παροχών αναπηρίας, που θα περιλαμβάνει ακόμη και την ιδιωτικοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΚΕΠΑ.

Τέλος, οι δανειστές αναμένεται να διατυπώσουν την επιθυμία τους για αυστηροποίηση των κριτηρίων για το φοιτητικό επίδομα στέγης των 1.000 ευρώ (σήμερα υπάρχει εισοδηματικό όριο 30.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο), αλλά και τη θέσπιση «κόφτη» στην καταβολή του επιδόματος στέγασης, ώστε να χορηγείται μόνο σε όσους πραγματικά διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Eπίσης, εξετάζεται η καταβολή αντιτίμου στα μέσα μαζικής μεταφοράς για αναπήρους και πολυτέκνους που τώρα δεν πληρώνουν καθόλου ή μειωμένο εισιτήριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα