Αφετηρία για αντεπίθεση η Θεσσαλονίκη

Ως το μεγάλο στοίχημα για να περάσουν στην κοινωνία οι προτάσεις της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν στην Πειραιώς την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση

Από τον
Φίλιππο Πανταζή

Ως αφετηρία για τη «μεγάλη αντεπίθεση» βλέπουν στη Ν.Δ. την τριήμερη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώνεται σήμερα (13.00), με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους πολιτικούς συντάκτες. «Ο χρόνος για την κυβέρνηση μετρά πλέον αντίστροφα» είναι η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, χαράχθηκε και η στρατηγική για το μεγάλο στοίχημα της συμπρωτεύουσας. Μία εβδομάδα μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να πείσει ότι «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα» (αυτό είναι το «γαλάζιο» σύνθημα στη ΔΕΘ), παρουσιάζοντας το όραμά του για την επόμενη μέρα.

Ολη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του (Τάκη Θεοδωρικάκο, Ευτύχη Βαρδουλάκη, Θωμά Βαρβιτσιώτη και Μακάριο Λαζαρίδη. ο οποίος αναχώρησε προ ημερών για να προετοιμάσει το έδαφος στη Θεσσαλονίκη), αφενός, για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του που αναμενόταν να εκφωνήσει χθες το βράδυ στο Βελλίδειο και, αφετέρου, για να προετοιμαστεί καταλλήλως για όλες τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτεί σήμερα από τους δημοσιογράφους. Δύο νέα πρόσωπα που, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκτούν σημαίνοντα ρόλο στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. είναι ο σημιτικής προέλευσης δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής, καθώς και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη επί των διεθνών σχέσεων, τον οποίο μάλιστα συνόδευσε (ο μόνος από τους συμβούλους του) και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό που είπε στον Γάλλο πρόεδρο ο πρόεδρος της Ν.Δ. και θα επαναλάβει και στη Θεσσαλονίκη, ως το σχέδιό του για την Ελλάδα, στηρίζεται σε τρεις προτεραιότητες: Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από μια «έκρηξη» ιδιωτικών επενδύσεων, τη μείωση των φορολογικών βαρών σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους και τη στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων πολιτών.

Επί της ουσίας, η «γαλάζια» κυβερνητική πρόταση προσδιορίζει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη και δίνει έμφαση στην ανάγκη αλλαγής δημοσιονομικής πολιτικής, στις διαρθρωτικές αλλαγές, (επιχειρηματικότητα, πρωτογενής τομέας, ενέργεια κ.ά.), καθώς και στη ρευστότητα της οικονομίας (ΕΣΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου). Ξεχωριστά και εξίσου σημαντικά σημεία θεωρούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τις προτάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών και συγκεκριμένα για την Παιδεία, την Υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα δημοκρατίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει στενός συνομιλητής του, είναι «η μοναδική, ρεαλιστική και αισιόδοξη λύση και προοπτική για τους Ελληνες». Στόχος του, όπως τονίζει, είναι «να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες και να αγκαλιάσουμε την αλήθεια, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας από τα δεσμά του κρατισμού».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα προσπαθήσει, διά των πολλαπλών παρεμβάσεών του στη συμπρωτεύουσα, να αναδείξει τη «μεταρρυθμιστική ανικανότητα της κυβέρνησης, την αδυναμία της να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα και την αποτυχία να αποκαταστήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία». Παράγοντες που, όπως θα πει, καθιστούν αναγκαία την πολιτική αλλαγή στον τόπο. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Είναι ανάγκη η πατρίδα μας να μη χάνει άλλο τον καιρό της. Πιστεύουμε ότι, με σχέδιο και όραμα, μπορεί να αναγεννηθούν οι χαμένες ελπίδες» είναι το μήνυμα που εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση.

Και δημοσκόπηση για υποψηφίους με Ξαφά και Σκυλακάκη

Η Μιράντα Ξαφά και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας; Μπορεί η ηγεσία της Ν.Δ. να τραβά μια κόκκινη γραμμή στις υποψηφιότητες, αποκλείοντας όσους σπεύδουν να τις προαναγγείλουν (όπως οι κ. Τραγάκης και Μαντούβαλος), όμως οι διεργασίες στο παρασκήνιο καλά κρατούν. Οπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», δημοσκόπηση που διενεργεί μέσω διαδικτύου η ΚΑΠΑ Research περιλαμβάνει τους δύο γνωστούς νεοφιλελεύθερους πολιτικούς στη Β’ Αθηνών.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση περιλαμβάνει πλήθος ερωτημάτων για το πολιτικό σκηνικό αλλά και δύο εξειδικευμένες ερωτήσεις μόνο για όσους απαντούν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Εφόσον οι ερωτώμενοι απαντήσουν επίσης ότι ψηφίζουν στην Α’ ή τη Β’ Αθηνών, καλούνται να διαλέξουν μεταξύ συγκεκριμένων υποψηφίων (όλοι οι νυν βουλευτές, παλαιότεροι πολιτευτές, αλλά και νέες «εμφανίσεις»). Στις επιλογές της Β’ Αθηνών υπάρχουν, μεταξύ άλλων, η κ. Ξαφά και ο κ. Σκυλακάκης, αλλά και η Νίκη Κεραμέως (βουλευτής Επικρατείας σήμερα), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Κυρανάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, η κόρη της Φάνης Πάλλης – Πετραλιά, Ντόρα, αλλά και οι πρώην βουλευτές Γιάννης Παπαθανασίου, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Αργύρης Ντινόπουλος. Στη δε Α’ Αθηνών επανεμφανίζεται ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ενώ υπάρχει και το όνομα του βουλευτή Επικρατείας Θεόδωρου Φορτσάκη. Από τη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο γκάλοπ, το οποίο μάλιστα δεν θεωρούν και τόσο αξιόπιστο, επειδή διενεργείται μέσω ίντερνετ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποιοι «μετράνε» την κ. Ξαφά, τον κ. Σκυλακάκη και άλλους μόνο τυχαίο δεν είναι. Προ ημερών ο προκάτοχος του κ. Σκυλακάκη στην ηγεσία της Δράσης, Στέφανος Μάνος, έγραψε ότι «τον περασμένο Μάιο η Ν.Δ. ανέθεσε στη Δράση την προσέλκυση των επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτοτε οι “δοκιμασμένοι” της Ν.Δ. παραμέρισαν τη Δράση». Η νεοφιλελεύθερη «συνιστώσα» της Ν.Δ., ωστόσο, μετρά τις δυνάμεις της και ετοιμάζεται να «παραμερίσει» εκείνη τους εσωκομματικούς της αντιπάλους…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα