Εμειναν μόνο 12 ημέρες για τα αδήλωτα εισοδήματα!

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι φορολογούμενοι που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες οικειοθελούς αποκάλυψης – 4,3 δισ. ευρώ η φορολογητέα ύλη

Προθεσμία 12 ημερών (δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου) έχουν όσοι επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με την Εφορία και να αποκαλύψουν οικειοθελώς αδήλωτα εισοδήματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ως το τέλος Ιουλίου 88.000 φορολογούμενοι (έχουν ξεπεράσει πλέον τους 100.000) είχαν προσέλθει και είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες οικειοθελούς αποκάλυψης, με τη συνολική φορολογητέα ύλη να υπολογίζεται στα 4,3 δισ. ευρώ.
Εναν μήνα νωρίτερα τα αντίστοιχα μεγέθη αφορούσαν 53.000 ΑΦΜ με βεβαίωση πρόσθετων φόρων 316.000.000 ευρώ και φορολογητέα ύλη 3,671 δισ. ευρώ.

Περίπου το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση κλήθηκε από την Εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο που έγινε στις λίστες και στα εμβάσματα διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων.
Οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου μπορούν να υποβάλουν και αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για την αποκάλυψη μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης ετών της περιόδου 2000-2016 και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν προσαυξημένους με πρόσθετο φόρο που ορίζεται σε 12% του κύριου φόρου, αντί του 10% που ίσχυε έως τις 31/5/2017.

Η ρύθμιση αφορά όλες τις φορολογίες (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόροι ακίνητης περιουσίας, ΕΝΦΙΑ, φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, φόροι μεταβιβάσεων ακινήτων κ.λπ.).
Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και περιπτώσεις φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβώς δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (δηλώσεις διακοπής επαγγελματικών δραστηριοτήτων, συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων κ.λπ.).

Ποσοστό πρόσθετου φόρου 12% επί του κύριου φόρου θα επιβάλλεται και:
α) σε περιπτώσεις φορολογουμένων για τους οποίους ως την υποβολή των δηλώσεων έχει εκδοθεί και δεν έχει κοινοποιηθεί η εντολή ελέγχου, καθώς και
β) σε περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση στον φορολογούμενο της εντολής ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης θα γλιτώσουν από τυχόν πρόστιμα μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων καθώς και από πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης καταβολής, που θα μπορούσαν να φτάσουν και ως το 120% της αρχικής οφειλής.

Θα γλιτώσουν επίσης κι από τυχόν πρόστιμα για πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων κ.λπ. Επιπλέον, εάν η φοροδιαφυγή η οποία ομολογείται είναι ποινικά κολάσιμη, ο φορολογούμενος δεν θα διώκεται ποινικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα