«Ταξίδι» σε κόσμους που συναρπάζουν

Στο σύμπαν της επιστημονικής φαντασίας, από τον Ιούλιο Βερν έως το «Star Wars», μας ξεναγεί η έκθεση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα 

Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, μια επίσκεψη στη νέα έκθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι αρκετή για να σας μπολιάσει με τον σπόρο της εξερεύνησης άγνωστων κόσμων και να «φυτρώσει» μέσα σας η ιδέα πως οι δυνατότητες σε αυτό το σύμπαν -ή τουλάχιστον σε κάποιο άλλο- είναι απεριόριστες και ότι τα θαύματα μοιάζουν πιο πιθανά. Η έκθεση, που έρχεται στην Αθήνα κατευθείαν από το διάσημο Barbican Centre του Λονδίνου, έχει τον τίτλο «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» και σε αυτήν θα δει κανείς, μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα και αντικείμενα, πόσο επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει η επιστημονική φαντασία τη σύγχρονη κουλτούρα.

Τα πρωτότυπα χειρόγραφα και σχέδια του Ιουλίου Βερν για τα ταξιδιάρικα βιβλία του συναντούν μοναδικά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες, όπως το «Star Trek», το «Star Wars» και η «Ημέρα ανεξαρτησίας», σε ένα υπερκόσμιο ταξίδι που ξεπερνά τη Γη και φτάνει σε διαστημικούς γαλαξίες. Χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, η έκθεση περιλαμβάνει 800 αντικείμενα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη θεματική με τίτλο «Παράξενα παράξενα ταξίδια» το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ερευνήσει άγνωστες και απρόσιτες περιοχές της Γης και των πλανητών με «πυξίδα» κείμενα του Ιουλίου Βερν, του Τζόναθαν Σουίφτ αλλά και αντικείμενα από ταινίες, όπως ο «Godzilla» και το «Jurassic Park».

Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης οι επισκέπτες κατευθύνονται στις «Οδύσσειες του Διαστήματος», όπου θα δουν όντα από άλλους πλανήτες και διαστημόπλοια σε μέρη μακρινά. Εδώ έχουν συμπεριληφθεί αντικείμενα από ταινίες, όπως οι «Στενές επαφές τρίτου τύπου», το «Aliens», το «Star Wars», το «District 9» και το «First men in the moon».

Περιήγηση

Στην τρίτη ενότητα το κοινό επιστρέφει στη Γη, στους «Θαυμαστούς καινούριους κόσμους», όπου θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε πολιτείες του μέλλοντος και δυστοπικές κοινωνίες με πανύψηλους ουρανοξύστες. Στην καρδιά αυτής της ενότητας ανακαλύπτουμε κάποια από τα πιο εμβληματικά κείμενα, όπως τα «The handmaid’s tale» της Μάργκαρετ Ατγουντ -το οποίο μάλιστα εσχάτως μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη-, «Fahrenheit 451» του Ρέι Μπράντμπερι, «The hunger games» της Σουζάν Κόλινς, «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Αντονι Μπέρτζες και «1984» του Τζορτζ Οργουελ. Εκτός από στιγμιότυπα από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αυτή η ενότητα φιλοξενεί αρχιτεκτονικά σχέδια και σκίτσα από την πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία του Μπεν Γουίτλι «High rise».

Η έκθεση ολοκληρώνεται με την τέταρτη και τελευταία ενότητα, τα «Απώτατα σύνορα». Εδώ παρουσιάζονται κλώνοι και ρομπότ από βιβλία-ορόσημα, όπως το «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, ο «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ, καθώς και από λογοτεχνικά bestsellers των Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Φίλιπ Ντικ, Φίλιπ Πούλμαν, αλλά και από ταινίες και σειρές, όπως οι «Back to the future», «Doctor Who», «Donnie Darko», «Τοtal recall». Ακόμη, εκτίθενται το ανδροειδές Ava, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ex Machina» με την Αλίσια Βικάντερ, ο Robot B-9 από την τηλεοπτική σειρά «Lost in Space», o Sonny από το «I-Robot».

Στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και κινηματογραφικές προβολές, που πρόκειται να ανακοινωθούν λίαν συντόμως από τη «Στέγη». Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Patrick Gyger, ενώ τον συντονισμό έχει ο Χρήστος Καρράς. Να θυμίσουμε πως η εν λόγω παρουσίαση έρχεται δυο χρόνια μετά την τελευταία συνεργασία του Barbican «Digital revolution».

• Info: Η έκθεση με τίτλο «Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο» θα αρχίσει στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 14 Ιανουαρίου 2018.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα