Στρατιωτική απάντηση στο δημοψήφισμα

Η Αγκυρα δείχνει τη δύναμή της στον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μπαρζανί, στέλνοντας τεθωρακισμένα και τις ειδικές δυνάμεις

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Με μια στρατιωτική επίδειξη ισχύος αποφάσισε να απαντήσει η Αγκυρα στην αμετάκλητη απόφαση του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η Τουρκία ξεκίνησε χθες ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, στέλνοντας στη μεθοριακή περιοχή Σιλόπη-Χάμπουρ εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης, καθώς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Ο Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν έχει επικρίνει πολλές φορές την απόφαση του Μπαρζανί να θέσει ζήτημα κουρδικής ανεξαρτησίας, όμως αυτή τη φορά ανακοίνωσε παράλληλα τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς «η διοίκηση του Βόρειου Ιράκ επιμένει στην ίδια νοοτροπία».

Η Αγκυρα, εντούτοις, φαίνεται πως οχυρώνεται γενικά, καθώς το βράδυ της Κυριακής έστειλε 80 στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, στα νότια σύνορά της με τη Συρία, στην Αλεξανδρέττα της επαρχίας Χατάι.

Εντείνεται η ανησυχία

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή έγινε στο πλαίσιο ενίσχυσης των στρατευμάτων που βρίσκονται ήδη σταθμευμένα κατά μήκος των συνόρων. Και στη Βαγδάτη, όμως, εντείνεται η ανησυχία για το Κουρδικό, με τις Αρχές να απευθύνουν συνεχώς αιτήματα για αναστολή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο Χάιντερ αλ-Αμπάντι ζήτησε κι επίσημα από την περιφέρεια του Κουρδιστάν την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, ενώ το ιρακινό Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημά του να θεωρήσει «αντισυνταγματική την απόσχιση από το Ιράκ οποιασδήποτε περιφέρειας ή επαρχίας». Η δικαστική Αρχή εξέδωσε εντολή αναστολής της διαδικασίας, μέχρις ότου εξετάσει τη συνταγματικότητά της. Αξίζει, βέβαια, να αναφερθεί πως, αν και το δικαστήριο είναι αρμόδιο να επιλύει τις διενέξεις μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειών, δεν έχει τα μέσα για να επιβάλει τις αποφάσεις του στην κουρδική περιφέρεια, η οποία έχει τη δική της αστυνομία.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, το κουρδικό δημοψήφισμα είναι περισσότερο ένα μέσο στα χέρια των Κούρδων για να επαναδιαπραγματευτούν με τη Βαγδάτη την οικονομία και την πολιτική, παρά η αρχή του διχασμού της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα