Η ΤτΕ «δίνει» τον Σάλλα για τα σκάνδαλα στην Πειραιώς

Εισαγγελέας για τις αναφορές που αφορούν ύποπτα δάνεια την περίοδο 2014-2016 και άλλες περίεργες υποθέσεις

Σ ωρεία σκανδαλωδών παραβάσεων από μεγαλοστελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, που έκαναν… πάρτι την περίοδο 2014-2016, προχωρώντας σε ύποπτες δανειακές συμβάσεις και «σπάζοντας» ακόμα και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), εντόπισε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οι αναφορές που συνοδεύουν το σχετικό, υπό τελική διαμόρφωση, πόρισμα της ΤτΕ έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενήμεροι για την υπόθεση είναι τόσο η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και οι εποπτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έρευνα της «δημοκρατίας»

Η υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας με φόντο τη σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων της «δημοκρατίας» για τον καυτό φάκελο των τραπεζών και την οσμή σκανδάλου πίσω από τη διάλυση πάλαι ποτέ κραταιών τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία οδηγήθηκαν στην κατάρρευση προς όφελος της συγκεκριμένης τράπεζας.

Η έρευνα της ΤτΕ αφορά την περίοδο κατά την οποία τα ηνία της Τράπεζας Πειραιώς είχε ο Μιχάλης Σάλλας και τα περισσότερα από τα υψηλόβαθμα στελέχη που εμπλέκονται στις παραβάσεις έχουν πλέον απομακρυνθεί ή παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραιτηθούν άλλα δύο στελέχη, στα οποία ο έλεγχος καταλόγισε ευθύνες. Τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας αφορούν πωλήσεις στεγαστικών δανείων μεγαλοστελεχών της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένα funds, χωρίς παραχώρηση του ακινήτου, μετοχοδάνεια υψηλόβαθμων στελεχών τα οποία πουλήθηκαν σε funds και εν συνεχεία εξαγοράστηκαν στο 20% της αξίας τους, προβληματικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αλλά και παραβίαση των capital controls μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας τους.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να σχολιάσει την υπόθεση και ότι πολιτική και πρακτική της «είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές που διεξάγουν ελέγχους». Καταλήγει δε ως εξής: «Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως. Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση. Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο, πίσω από τις γραμμές, η σημερινή διοίκηση αναγνωρίζει τις βαρύτατες παραβάσεις που καταλογίζονται σε πρώην στελέχη του ιδρύματος και φροντίζει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση της, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανανεωθεί πλήρως η ηγετική πυραμίδα της και πως οι ευθύνες βαραίνουν την προηγούμενη διοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εκτεταμένες αλλαγές προσώπων σε νευραλγικές θέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, όπως οι επιτροπές πιστοδοτήσεων και παρακολούθησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα ευρήματα της ΤτΕ είναι αποτέλεσμα εντατικού ελέγχου που διενεργήθηκε κατά το τελευταίο επτάμηνο, σε ανοιχτή γραμμή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των τραπεζών της ευρωζώνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα