Ο Ερντογάν βάζει μπρος για τον πυρηνικό εφιάλτη

Φτιάχνει αντιδραστήρες ισχύος 4.800 μεγαβάτ πάνω στο σεισμογενές έδαφος του Ακούγιου 

Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Σάρκα και οστά παίρνει ο τουρκικός πυρηνικός εφιάλτης, καθώς άρχισαν τα έργα που θα εγκαταστήσουν τους ισχύος 4.800 μεγαβάτ πυρηνικούς αντιδραστήρες στο ιδιαίτερα σεισμογενές έδαφος του Ακούγιου, στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας.

Ο Αλεξέι Λιχατσόφ, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες γενικές κατασκευαστικές εργασίες ήδη ξεκίνησαν, ενώ δήλωσε πως η εταιρία του ελπίζει να πάρει την άδεια για την κατασκευή του σταθμού έως το τέλος του χρόνου: «Επειδή στην Τουρκία συνεργαζόμαστε απευθείας με τον ρυθμιστή, ελπίζουμε να πάρουμε την άδεια εντός του έτους. Ομως οι γενικές κατασκευαστικές εργασίες ήδη προχωρούν πυρετωδώς, γι’ αυτό και βλέπουμε με αισιοδοξία μπροστά».

Η συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών έχει συναφθεί από το 2010, «πάγωσε» όμως μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τουρκικά μαχητικά στα σύνορα με τη Συρία τον Νοέμβριο του 2015. Το έργο έχει προϋπολογιστεί στα 20 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων BBER-1200, συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

Το μεγαλύτερο διακύβευμα, όμως, που προκύπτει από τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου -πέραν της απόκτησης πυρηνικών από την Αγκυρα- είναι αυτό που έχει επανειλημμένως τονίσει η «δημοκρατία». Τα 4.800 μεγαβάτ της ισχύος του θα «κάθονται» σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα, με ολέθριο παρελθόν, υποθηκεύοντας το μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στο παρελθόν σε σειρά διαβημάτων τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς τη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι άκρατες πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ενώ τον Ιούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Αγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του εν λόγω σταθμού λόγω της σεισμογένειας της περιοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα