Βγαίνουν από τον «πάγο» οι συντάξεις

Με εγκύκλιο του Πετρόπουλου δίνονται τα χρήματα! Πόσα θα πάρει κάθε δικαιούχος

Σκληρές περικοπές 60% στην επικουρική για όσους «απομάχους» συνεχίσουν να εργάζονται. Τι θα ισχύσει γι’ αυτούς που έχουν ένσημα (και) στο εξωτερικόΗ Θέση μας: Νεοταξικός εφιάλτης της αλλαγής φύλου

Διαβάστε επίσης: 

►Πυροβόλησαν 10χρονο σε σχολείο

►Εντάλματα κατά δύο Τούρκων για το «Noor 1»

►Μικρές μειώσεις τελών για παλαιά Ι.Χ.

►Απίστευτο! Πρόσθεσαν τη «13η σύνταξη» και εκτόξευσαν τον ΕΝΦΙΑ

►Η ΤτΕ «δίνει» τον Σάλλα για τα σκάνδαλα στην Πειραιώς

►Ο Ερντογάν βάζει μπρος για τον πυρηνικό εφιάλτη

►Βουλή: Απέσυραν αργά το βράδυ την επίμαχη τροπολογία για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»

►Οι αυτοκρατορικές τάσεις του Θεοδωρικάκου

►Θλιβερό σόου Καμίνη στην πλαζ Αλίμου!

Βγαίνουν από τον «πάγο» συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση

Αφορούν τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016. Κερδισμένοι και χαμένοι από την εγκύκλιο

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου
[email protected]

Ξ εμπλοκάρει η απονομή της σύνταξης 25.000 ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης, που αφορούν 1 στις 3 αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών και 1 στις 4 αιτήσεις μισθωτών. Οπως αναφέρει χθεσινή εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, θα υπάρξει ενιαία εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που περιλαμβάνουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και υποβλήθηκαν μετά τις 13/05/2016.

Ως προς τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, η αίτηση κρίνεται αρχικώς σύμφωνα με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τελευταίου ταμείου ασφάλισης στο οποίο υπαγόταν ο ασφαλισμένος, αρκεί να είχε συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 20 μήνες ή 500 ημέρες ασφάλισης κατά την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης.

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού, λαμβάνονται υπόψη ως συντάξιμες αποδοχές ο μέσος όρος των αποδοχών από τις εισφορές που καταβλήθηκαν από 1/1/2002 κι έπειτα και ως την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ολόκληρο μόνο όταν ο δικαιούχος συμπληρώσει το ηλικιακό όριο που αντιστοιχεί στο Ταμείο του. Ωστόσο, επειδή οι μισθοί την τελευταία επταετία έχουν πάρει την κατιούσα, ουσιαστικά τα «καλά χρόνια» βάσει των οποίων θα υπολογιστεί το ύψος της σύνταξης είναι από το 2002 ως το 2009.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ύψος των νέων συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση θα είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, τουλάχιστον κατά ένα 10%-15%. Ωστόσο, το ποσό που θα δοθεί εν τέλει θα είναι ενιαίο και δεν θα αποτελείται από διάφορα τμήματα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ανάλογα με τα ταμεία διαδοχικής ασφάλισης. Κερδισμένοι από το νέο καθεστώς θα είναι όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο φορείς από το 2002 και μετά, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που ασκούσαν παράλληλα και το επάγγελμα του μηχανικού και του γιατρού. Επίσης, μητέρες που είχαν ανήλικα τέκνα το 2011 ή το 2012 αλλά δεν ήταν ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μπορούν να βγουν τώρα σε σύνταξη με τις ευνοϊκές διατάξεις του ΙΚΑ.

Στον αντίποδα, απώλειες θα μετρήσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων (ΔΕΚΟ – τραπεζών) που ήταν διαδοχικά ασφαλισμένοι πριν από το 2002. Σημειώνεται ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης αναπηρίας ή θανάτου απαιτούνται 40 μήνες ή 1.000 ημέρες στον τελευταίο φορέα ασφάλισης, εκ των οποίων 12 μήνες ή 300 ημέρες την τελευταία πενταετία.

«Πετσοκομμένες» αποδοχές έως 60% για όσους εργάζονται

«Πετσοκομμένη» κατά 60% θα είναι η κύρια και επικουρική σύνταξη όσων συνταξιούχων επιλέγουν να εργάζονται. Μάλιστα, κατά το διάστημα απασχόλησής τους υποχρεούνται να καταβάλλουν και ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), η περικοπή θα εφαρμόζεται στο ακαθάριστο ποσό της σύνταξης και θα αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί από 13/05/2016 και μετά.
Ειδικά για τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες (με μπλοκάκι) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αναστέλλεται η καταβολή τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους για όσον χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους.

Εξαιρέσεις

Από το νέο, αυστηρό καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου εξαιρούνται οι συνταξιούχοι με ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13/05/2016.
Για τους παλαιότερους συνταξιούχους που εργάζονται οι περικοπές θα είναι μικρότερες, καθώς πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, αν οι συνταξιούχοι που εργάζονταν ήταν κάτω των 55 ετών, όφειλαν να αναστείλουν τη σύνταξή τους, ενώ με το σημερινό καθεστώς δεν τίθεται ηλικιακό όριο.

Ωστόσο, γι’ αυτούς που πληρούσαν το ηλικιακό κριτήριο, η κύρια σύνταξη μειωνόταν περίπου κατά 20%, όσο δηλαδή ήταν το 70% των 30 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη.

Αν, δηλαδή, κάποιος έπαιρνε σύνταξη 1.000 ευρώ, αποφασίζοντας να εργαστεί ταυτόχρονα, η σύνταξή του θα μειωνόταν στα 785,4 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η σύνταξη θα μειωθεί στα 400 ευρώ.

Υποσχέσεις τώρα (για αλλαγές) στην απάνθρωπη διάταξη  Κατρούγκαλου για τις χήρες

Προστατευτικό «δίχτυ», που δεν θα επιτρέπει στις συντάξεις χηρείας να πέφτουν σε επίπεδα κάτω των 200 ευρώ, θα επιχειρήσει να νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, «ξηλώνοντας» ακόμη μία διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, 16 μήνες μετά την ψήφισή του.
Το νομοθέτημα που ετοιμάζει το υπουργείο θα πρέπει προηγουμένως να λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, που ας μην ξεχνάμε ότι ήταν εκείνοι οι οποίοι επέβαλαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας.

Η προαναγγελία της πρωτοβουλίας έγινε από την ίδια την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προχθές, από το βήμα της Βουλής. Οπως είπε η υπουργός, «το διαπραγματευόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε ρύθμιση για το επίπεδο των συντάξεων χηρείας, το κατανοούμε το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε».

Στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μην αδικούνται όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας και δεν έχουν άλλο εισόδημα, ούτε να διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις χηρείας στα 200 ευρώ ή στα 345 ευρώ με το επίδομα τέκνων.
Οι αλλαγές που προωθούνται -υπό την αίρεση των δανειστών- αφορούν τις εξής παραμέτρους:

1 Προθέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μη χάνουν τη σύνταξη χηρείας δικαιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, ακόμα και αν δεν πληρούν το ηλικιακό όριο του 55ου έτους της ηλικίας τους.

2 Ειδική μοριοδότηση στις χήρες που δεν έχουν δουλειά, ώστε να βρουν απασχόληση ακόμη και στον δημόσιο τομέα, για να έχουν κάποιο εισόδημα μέχρι να φτάσουν στο ηλικιακό όριο που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.

3 Αδιάκοπη καταβολή της σύνταξης χηρείας, εφόσον υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.

Σημειώνεται ότι, με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, οι νέες συντάξεις χηρείας διαμορφώνονται στο 50% και όχι στο 70% της σύνταξης του θανόντος, όπως ήταν παλαιότερα. Το ποσό αυτό λαμβάνει ο ζων σύζυγος για μια τριετία και, αν στη λήξη της είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Αν ο σύζυγος συμπληρώνει τα 55 εντός της τριετίας, τότε η σύνταξη διακόπτεται, αλλά επαναχορηγείται στα 67 έτη.

Με εγκύκλιο ξεκαθαρίζει τον τρόπο για τον υπολογισμό της διακρατικής ο ΕΦΚΑ

Σύνταξη που ξεκινά ακόμη και από 17 ευρώ τον μήνα δίνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε ασφαλισμένους που έχουν δουλέψει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Με νεότερη εγκύκλιό του ξεκαθαρίζει τον τρόπο υπολογισμού της διακρατικής σύνταξης με βάση τον χρόνο ασφάλισης, τα έτη διαμονής στην Ελλάδα και τον συνυπολογισμό των περιόδων ασφάλισης ή κατοικίας σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. και τις διμερείς συμβάσεις.

Οι παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψη για να θεμελιώνονται οι διακρατικές συντάξεις αφορούν τον υπολογισμό περιόδων ασφάλισης και κατοικίας.
Συγκεκριμένα, συνυπολογίζονται οι περίοδοι κατοικίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη ή σε κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή συμφωνία. Αυτό ισχύει για τη συμπλήρωση της προϋπόθεσης της 15ετούς μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει 15ετία στην Ελλάδα (διαμονή και ένσημα) και 10 έτη σε άλλο κράτος, λαμβάνει εθνική σύνταξη 129,60 ευρώ.
Αν όμως έζησε 15 χρόνια στην Ελλάδα (τα 10 από αυτά εργαζόμενος) και έχει εφτά έτη ασφάλισης σε άλλο κράτος, τότε παίρνει σύνταξη μόλις 79 ευρώ.
Τέλος, με εφτά έτη διαμονής και πέντε έτη ασφάλισης στην Ελλάδα, οκτώ έτη ασφάλισης και 40 έτη διαμονής στον Καναδά, ο ασφαλισμένος θα λάβει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ ύψους μόλις 17 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα