«Αγκάθια» εξωδικαστικός και προστασία πρώτης κατοικίας

Αίτημα στους δανειστές για επέκταση της «ομπρέλας» του νόμου Κατσέλη και επίσπευση διαδικασιών για συμβιβασμό

Tρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση για να προστατέψουν την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, τα αρμόδια υπουργεία αναζητούν λύση για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να βγουν στο σφυρί κύριες κατοικίες.

Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα στους θεσμούς για παράταση της ισχύος προστασίας του νόμου Κατσέλη τουλάχιστον για ακόμη έναν χρόνο. Εξετάζονται επίσης τρόποι ταχύτερης εκδίκασης των αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών των νοικοκυριών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη.

Πέρα από το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξετάστηκε επίσης η πορεία των αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 3 Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα, περίπου 7.000 ενδιαφερόμενοι την έχουν επισκεφθεί, μέχρι στιγμής όμως έχουν υποβληθεί 120 ολοκληρωμένες αιτήσεις, ενώ άλλες 750 είναι ώριμες και έτοιμες να υποβληθούν – αριθμοί που αναμένεται να μεγαλώσουν αισθητά το επόμενο διάστημα, όσο βελτιώνεται η λειτουργία της πλατφόρμας.

Κίνδυνος

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε «καταφύγιο» για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να καθυστερήσουν κινήσεις των τραπεζών για ληξιπρόθεσμες ή καταγγελμένες οφειλές τους. Από την επεξεργασία του πρώτου κύματος αιτήσεων προκύπτει ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δεν πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Οι επιχειρήσεις αυτές εκμεταλλεύονται μια διάταξη του νόμου, που παρέχει προστασία 70 ημερών σε όποιον υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής αναστέλλονται ο Κώδικας Δεοντολογίας και όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ απαγορεύεται η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για τις οφειλές επί των οποίων ζητά εξωδικαστική ρύθμιση. Μάλιστα, η περίοδος προστασίας μπορεί να παραταθεί και πέραν των 70 ημερών, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση και τις τράπεζες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα