«Φιάσκο» με τις ΤΟΜΥ

Η αντιπολίτευση φταίει… για την αποτυχία των Τοπικών Ομάδων

Από τη
Ρίτα Μελά

Στον αέρα» είναι η λειτουργία των 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς από τις 1.195 θέσεις γιατρών της προκήρυξης, που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις μεγάλες πόλεις 600, με συνέπεια το υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να εξαγγείλει νέα προκήρυξη στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να στελεχωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νησιά και στην επαρχία.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει ότι οι πρώτες 70-75 ΤΟΜΥ θα ανοίξουν το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.
Οι κύριες αιτίες, που ουσιαστικά «φρενάρουν» για φέτος τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως εκτίμησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δεν είναι η μαζική μετανάστευση των 17.500-18.000 γιατρών στο εξωτερικό (brain drain), αλλά… οι μαζικές προσλήψεις στον χώρο της Υγείας.

«Εμείς έχουμε δώσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους γιατρούς, όπως οι 1.500 θέσεις επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία, οι 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών, που έχουν μπει με άλλες, παλαιότερες προκηρύξεις, και άλλες 1.800 θέσεις μόνιμων γιατρών που εκκρεμούν» είπε ο υπουργός, περιγράφοντας μια εικόνα που οι μάχιμοι νοσοκομειακοί γιατροί δεν… βλέπουν. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός, επιχειρώντας να εξηγήσει το αναιμικό ενδιαφέρον για την προκήρυξη, έριξε ευθύνες στον ιδιωτικό τομέα και στους ιατρικούς συλλόγους, τους οποίους χαρακτήρισε «εργαλεία της αντιπολίτευσης. Εκτιμούμε ότι το έκαναν γιατί βλέπουν το δυναμικό εγχείρημα ως απειλή για τη δική τους επαγγελματική πορεία» όπως είπε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα