Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας η μίσθωση σπιτιών μέσω internet

Ο τζίρος φέτος υπολογίζεται σε 1,7 δισ., με απώλειες 340.000.000 ευρώ για το Δημόσιο

Στα 1,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται το 2017 ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού, δηλαδή των σπιτιών που ενοικιάζονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες (τύπου Airbnb) σε ξένους τουρίστες και επισκέπτες.

Από τη μη φορολόγηση των καταλυμάτων αυτών τα κρατικά ταμεία θα χάσουν τουλάχιστον 340.000.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Grand Thorton, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, σε έξι χρόνια η οικονομία διαμοιρασμού θα έχει ξεπεράσει σε μέγεθος κλινών τον αδειοδοτούμενο τομέα καταλυμάτων στη χώρα μας, ενώ οι απώλειες των ξενοδοχείων από την άνθηση της τουριστικής μίσθωσης σπιτιών υπολογίζονται σε 500.000.000 ευρώ ετησίως.

Η γενική γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σύντομα, καθώς σε δύο εβδομάδες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα ενεργοποιήσει τον νόμο περί τουριστικής μίσθωσης σπιτιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 2016 τα ξενοδοχεία συνεισέφεραν, άμεσα και έμμεσα, το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή 17 δισ. ευρώ. Στο ξενοδοχειακό προϊόν, όμως, στην Ελλάδα παρατηρείται η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με εκείνο των υπόλοιπων ανταγωνιστριών χωρών στον τομέα του τουρισμού.

Η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε υψηλότερες τελικές τιμές κατά 2,20% έως 6,77%, για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο ποσοστό κέρδους με τους ανταγωνιστές τους.
Β. Παπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα