Τι θα δούμε φέτος στο Εθνικό

Παραστάσεις, δράσεις, μεταστέγαση μουσείου και ίδρυση Μικρού Θεάτρου ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Εξωστρέφεια, εκπαίδευση, ενίσχυση του σύγχρονου ελληνικού έργου και συνέργειες: Σε αυτούς τους πυλώνες στηρίζεται και φέτος ο προγραμματισμός του Εθνικού Θεάτρου, όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη που δόθηκε χθες στο Σχολείον της Αθήνας-«Ειρήνη Παππά», εκεί όπου από φέτος θα στεγάζεται η δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της κρατικής σκηνής Στάθη Λιβαθινό, η μεταστέγαση θα γίνει τις επόμενες 15 ημέρες, ενώ υλοποιήθηκε με την αρωγή του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο χρηματοδότησε την ανακατασκευή του χώρου. Μια από τις άκρως ενδιαφέρουσες ειδήσεις που βγήκαν από τη χθεσινή παρουσίαση ήταν πως το Εθνικό Θέατρο έχει ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει η μεταστέγαση του Θεατρικού Μουσείου στους χώρους όπου σήμερα φιλοξενείται η δραματική σχολή του οργανισμού, στην καρδιά της Αθήνας.

«Είναι μια πρόταση που έχει γίνει προς την υπουργό και ευελπιστούμε πως έτσι θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τη θεατρική μας κληρονομιά, η οποία χάνεται» σχολίασε ο κ. Λιβαθινός, τονίζοντας πως βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το αίτημα αυτό είναι να λυθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του μουσείου.

Επίσης, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του Μικρού Θεάτρου, ενός νεοσύστατου θεσμού με παραστάσεις, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις, όλα αφιερωμένα στους μικρούς θεατές. Υπεύθυνη του προγράμματος αυτού θα είναι η Σοφία Βγενοπούλου, η οποία το χαρακτήρισε ένα «μικρό θέατρο για μεγάλες ιδέες».

Φέτος, στην πρώτη χρονιά του, θα ανέβουν δύο έργα, η «Μόμο» του Μίχαελ Εντε και «Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη» του Αντρι Σνάιρ Μάγκνασον (θα παρουσιάζεται στα σχολεία), ενώ έχει προγραμματιστεί και μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από 23 Σεπτεμβρίου



Η έναρξη της σεζόν γίνεται στις 23 Σεπτεμβρίου με την καλοκαιρινή παραγωγή του θεάτρου, την «Αλκηστη», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, η οποία θα παρουσιάζεται έως και τις 30/9 στο θέατρο Rex, ενώ ακολουθεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού η πετυχημένη περσινή παράσταση «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ με την Καίτη Κωνσταντίνου (28/9).

Το πρόγραμμα ακόμη περιλαμβάνει τον «Πέερ Γκυντ» του Ερρίκου Ιψεν με τους Δημήτρη Λιγνάδη και Στεφανία Γουλιώτη (23/11), το αριστούργημα του Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα» με τον Γιώργο Κιμούλη στην πρώτη παρουσία του στο Εθνικό Θέατρο (15/02) και την εξαιρετική «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη (14/10).

Επίσης, θα επαναληφθεί η «Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου (22/11), ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον «Το παιχνίδι της σφαγής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και τη «Σαλώμη» του Οσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα.
«Μπορεί τα έργα που παρουσιάστηκαν στο Rex, από πλευράς κόσμου, να μην πήγαν καλά, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε τις δυνατές μας καλλιτεχνικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Λιβαθινός.

Η Πειραματική Σκηνή θα συνεχίσει και φέτος τις δράσεις της με ενδιαφέρουσες θεατρικές προτάσεις, ενώ το πράσινο φως πήραν για δεύτερη χρονιά η δράση «Συνέβη στην Ελλάδα», υπό τον Νίκο Χατζόπουλο, το δρώμενο «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο. Μουσείο Μπενάκη», όπως και το θεατρικό εργαστήρι στις Φυλακές του Κορυδαλλού.

Θα συνεχιστεί, επίσης, το «Επισκεπτήριο» με τους Ιφιγένεια Γρίβα και Ηλία Κουνέλλα (μεταφέρει τη θεατρική δράση στα νοσοκομεία), ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ ξεκινούν… δρομολόγια τα θεατρικά λεωφορεία με ηθοποιούς του Εθνικού, τα οποία θα κάνουν βόλτα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας ανεβάζοντας παραστάσεις.

Η πρώτη κρατική σχολή σκηνοθεσίας 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός προανήγγειλε και τη λειτουργία του τμήματος σκηνοθεσίας, της πρώτης επίσημης κρατικής σχολής σκηνοθεσίας στη χώρα μας, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της την επόμενη χρονιά και θα δέχεται σπουδαστές με εισαγωγικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και μια μεγάλη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας. Ερωτηθείς, πάντως, ο κ. Λιβαθινός για τη «σκοτεινή» υπόθεση της κλοπής του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από το «Σχολείον», που είδε το φως της δημοσιότητας τους προηγούμενους μήνες, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, μια και η υπόθεση έχει πλέον πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα