Εξέταση SOS για όλους τους πενηντάρηδες

Εκστρατεία ενημέρωσης και δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη 25 έως 29 Σεπτεμβρίου

Από την
Ρίτα Μελά

Μετά τα 50 φρόντισε τον προστάτη σου» είναι το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, που διοργανώνει φέτος η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα πραγματοποιείται δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τη νόσο, με την εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA). Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210-3413400. Εκτός όμως από τον καρκίνο του προστάτη, υπάρχει και μια σειρά άλλων παθήσεων του αναπαραγωγικού αδένα, όπως η καλοήθης υπερπλασία του. Συγκεκριμένα, περίπου το 50% των ανδρών ηλικίας 60 ετών εμφανίζει συμπτώματα στην ούρηση και το ποσοστό αυξάνεται στο 80% για άνδρες άνω των 80 ετών. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων κυμαίνεται μεταξύ 500.000 και 600.000, εκ των οποίων περίπου 350.000 λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) Ηρακλής Πούλιας και ο πρόεδρος του Δικτύου Iatrica Γεώργιος Βιδάκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος αναπτύσσεται από τα κύτταρα του αδένα. Παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, γονιδιακοί παράγοντες και η παχυσαρκία.

Η ηλικία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς ένας άνδρας κάτω των 40 ετών έχει μία στις 10.000 πιθανότητα να νοσήσει. Ωστόσο, στις ηλικίες 40 έως 59 ετών οι πιθανότητες αυξάνονται σημαντικά (1 στις 100) και στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 79 ετών φτάνει τη μία στις οκτώ. «Ενας στους επτά άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και εξήγησε ότι πρόκειται για την πιο θανατηφόρα μορφή κακοήθους νόσου σε άνδρες άνω των 50 ετών, που ξεπερνά σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο προσυμπτωματικός έλεγχος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα