Nόμιμα τα αυθαίρετα με 80 δόσεις!

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπ. Περιβάλλοντος

❱❱ Με 250 ευρώ (σύνολο!) «τακτοπoιούνται» παραβάσεις για πέργκολες, τοιχία, πάρκινγκ, φούρνους, κλιματιστικά και μπάρμπεκιου
❱❱ Μεγαλύτερες εκπτώσεις για όσους σπεύσουν να πληρώσουν από τώρα. Οι παγίδες με τα κρυφά χαράτσιαΗ Θέση μας: Είναι σύμμαχοι οι Ρώσοι;

Διαβάστε επίσης: 

►Απολύστε τον ανεπαρκή Κουρουμπλή, κ. Τσίπρα! Επιτέλους, τι περιμένετε;

►Ευρω-χαστούκι για στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο

►Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ για αλλαγή καυστήρων

►Εξέταση SOS για όλους τους πενηντάρηδες

►Η Ελληνίδα που έζησε τις εφιαλτικές στιγμές των 7,1 R

►Βήμα πίσω των Σκοπιανών για την ονομασία!

►Οι χαροκαμένες μανάδες της ασφάλτου

Νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα  με 80 μηνιαίες δόσεις

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. «Κόκκινη γραμμή» παραμένει η 28η Ιουλίου 2011

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Aκόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, στέλνοντας το μήνυμα ότι «όσο πιο γρήγορα το δηλώσεις τόσο λιγότερα θα πληρώσεις και θα το σώσεις».

Το ειδικό πρόστιμο μειώνεται, το ίδιο και το παράβολο, προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις του προστίμου για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, ενώ πλήθος μικρών παραβάσεων νομιμοποιείται με μόλις 250 ευρώ. «Κόκκινη» γραμμή παραμένει η 28η Ιουλίου 2011, καθώς κανένα αυθαίρετο που έχει ανεγερθεί μετά την ημερομηνία αυτή δεν νομιμοποιείται. Αντίθετα, τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για τα νέα αυθαίρετα αυξάνονται σημαντικά. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, αλλά επειδή αποκλείεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το Σάββατο, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υπαγωγής στον ισχύοντα νόμο, το υπουργείο έδωσε νέα παράταση (η όγδοη) ενός μηνός.

Ο νέος νόμος, λοιπόν, αναμένεται να τρέξει από τα μέσα Οκτωβρίου και η υπαγωγή σε αυτόν θα είναι εφικτή έως τις 8 Ιουνίου 2019. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 80 μηνιαίες δόσεις, θα εξοφλείται δηλαδή σε βάθος επταετίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, ενώ σε περίπτωση καταβολής 30% του προστίμου σε έναν μήνα από την υπαγωγή παρέχεται έκπτωση 10% επί του προστίμου. Αντίθετα, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Μειωμένα πρόστιμα προβλέπονται για όσους σπεύσουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Ειδικότερα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται:
α) κατά 20%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες ρυθμίσεις έως τις 8/12/2017,
β) κατά 10%, εφόσον υπαχθεί από τις 9/12/2017 έως τις 8/6/2018,
γ) κατά 10% στις περιπτώσεις που υποβληθεί μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με τη δήλωση υπαγωγής.
Αντίθετα, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αυξάνεται:
α) κατά 10%, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση υπαχθεί στις νέες διατάξεις από τις 9/6/2018 έως τις 8/12/2018,
β) κατά 20%, εφόσον η νομιμοποίηση γίνει μετά τις 9/12/2018,
γ) κατά 10%, αν βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Π.Δ. καθορισμού όρων δόμησης.

Ο υπολογισμός του προστίμου δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται οπωσδήποτε η βοήθεια μηχανικού, ο οποίος θα υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα την αίτηση υπαγωγής. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το εμβαδόν του επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές των σχετικών ενδείξεων – τετραγωνιδίων, όπου απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου (τετραγωνικά μέτρα επί 15% επί τιμή ζώνης επί συντελεστές τετραγωνιδίων).

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, το ΥΠΕΝ μειώνει στο μισό το παράβολο που καταβάλλεται για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Το παράβολο διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., σε 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., σε 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., σε 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ., ενώ παραμένει σταθερό στα 10.000 ευρώ για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι το παράβολο δεν επιστρέφεται σε καμία περίπτωση.

Ο νόμος Καλαφάτη (4178/2013) εξακολουθεί να ισχύει έως τις 23 Οκτωβρίου και όσοι έχουν υπαχθεί σε αυτόν (ή στους προηγούμενους νόμους) χωρίς να έχουν πληρώσει όλες τις δόσεις μπορούν να μεταφερθούν στον νέο νόμο, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά νέα δήλωση, με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Τα ποσά των προστίμων που έχουν καταβληθεί θα αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες, έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση, πάντως, που μετά τον υπολογισμό του προστίμου με τον νέο νόμο προκύψει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου, αυτά δεν θα επιστρέφονται.

Διευκολύνσεις και εκπτώσεις

Το νέο σχέδιο νόμου διευρύνει ακόμα περισσότερο τις διευκολύνσεις και τις γενναίες εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, «παγώνουν» για δύο χρόνια οι δόσεις του προστίμου για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οποίοι θα πληρώσουν μόνο το παράβολο.

Οι μακροχρόνια άνεργοι θα καταβάλλουν το 30% του προστίμου για την τακτοποίηση της κύριας κατοικίας τους, ενώ οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος το 20%. Από εκεί και πέρα, το 15% του προστίμου θα πληρώνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά, με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το 20% του προστίμου θα καταβάλλουν άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτά, με ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ. Το 20% του προστίμου θα πληρώνουν επίσης οι παλιννοστούντες ομογενείς και οι μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης. Ολες οι προαναφερόμενες εκπτώσεις αφορούν την τακτοποίηση της κύριας κατοικίας.

Οσον αφορά τους πολυτέκνους, θα πληρώνουν το 20% όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ για την κύρια κατοικία. Για δευτερεύουσα κατοικία έως 80 τ.μ. θα καταβάλλουν το 50% του προστίμου. Αντίστοιχα, το 30% θα πληρώνουν οι τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ για κύρια κατοικία. Το ίδιο ισχύει και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος, με νέα διάταξη ανοίγει ο δρόμος για δόμηση κοντά σε ρέματα. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις υδατορεμάτων που απεικονίζονται σε παλαιότερα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και τα οποία έχουν διευθετηθεί με τεχνικά έργα κλειστής διατομής επιτρέπεται η δόμηση στο οικοδομήσιμο τμήμα των όμορων οικοδομικών τετραγώνων με τους όρους δόμησης της περιοχής.

Προϋπόθεση, τα τεχνικά έργα να βρίσκονται κάτω από εγκεκριμένους και διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους του ρυμοτομικού σχεδίου και να έχουν κατασκευαστεί βάσει μελέτης αρμόδιας υπηρεσίας ή φορέα.

Με παράβολο 250 ευρώ (!) εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης 21 παραβάσεις

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να νομιμοποιήσουν ολόκληρα αυθαίρετα και πλήθος μικρών πολεοδομικών παραβάσεων αντί μόλις 250 ευρώ. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη (άρθρο 96) αφορά κατοικίες που έχουν χτιστεί πριν από το 1975 και σε πολλές μικροαυθαιρεσίες που έχουν τα περισσότερα σπίτια, όπως πέργκολες, καμινάδες, αποθήκες, στέγαστρα κ.λπ. Με 250 ευρώ μπορεί κάποιος να νομιμοποιήσει όλες τις μικροπαραβάσεις που έχει στο κτίσμα του. Με το ίδιο ποσό (ανά όροφο) είναι εφικτή η νομιμοποίηση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου, όπως και της αλλαγής των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, υπάγονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, με την καταβολή παραβόλου ύψους 250 ευρώ, συνολικά 21 παραβάσεις. Η πρώτη αφορά τη διαφορετική χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σε σχέση με όσα προβλέπονται στην οικοδομική άδεια. Οι ιδιοκτήτες υποβάλλουν κάτοψη αποτύπωσης των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης και τα 250 ευρώ καταβάλλονται εφάπαξ εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης του προστίμου. Η δεύτερη παράβαση είναι η διαφορετική διαμόρφωση των διαμερισμάτων ενός ορόφου από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται 250 ευρώ ανά όροφο ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.

Αλλες μικρές αυθαιρεσίες που τακτοποιούνται είναι, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση δομικών στοιχείων (φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί) σε ακάλυπτο χώρο, η μείωση έως 20% της υποχρεωτικής φύτευσης ακάλυπτου χώρου οικοπέδου, η κατασκευή πέργκολας, η υπέρβαση νόμιμου ύψους καμινάδας έως 1,50 μέτρο, οι δεξαμενές αποχέτευσης και νερού, η υπέρβαση ύψους έως 20% σε επαγγελματικές, βιομηχανικές και αγροτικές αποθήκες, όπως και η αλλαγή θέσης του κτιρίου με οικοδομική άδεια εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή η αλλαγή θέσης του κτιρίου λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση. Για την υπαγωγή τους υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση μηχανικού και φωτογραφίες.

Πέρα από τις μικρές αυτές παραβάσεις, με παράβολο ύψους 250 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, μπορούν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που υφίστανται προ του 1975. Η ευνοϊκή διάταξη αφορά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικία και ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9 Ιουνίου 1975.

Ποιες είναι οι δύο κρυφές διατάξεις που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων!

Το σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση κρύβει νέα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις έντονες αντιδράσεις στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή παραμένει η διάταξη που καθιστά υποχρεωτική την έκδοση από μηχανικό πιστοποιητικού νομιμότητας του ακινήτου για οποιαδήποτε δικαιοπραξία. Εκτιμάται ότι το κόστος για το πιστοποιητικό αυτό θα φτάσει τα 300 ευρώ. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη βεβαίωση ήταν απαραίτητη για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή (πώληση, γονική παροχή και δωρεά), πλέον όμως θα ζητείται ακόμα και για ενοικιάσεις καταστημάτων ή μεταβιβάσεις επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι για να νοικιάσει κάποιος ιδιοκτήτης ένα κτίσμα με πολεοδομικές παραβάσεις θα πρέπει πρώτα να το νομιμοποιήσει.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στο εξής θα απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης και παραχώρησης που αφορούν ακίνητα στα οποία έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Επίσης, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Στην απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρία. Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται αυθαίρετα που υφίστανται προ του 1955 ή είχαν απαλλαγεί από την κατεδάφιση με τους νόμους 720/1977, 1337/1983, 1512/1985, 3399/2005 ή έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 ή 3843/2010 και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές. Επίσης, εξαιρούνται και τα αυθαίρετα για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 30% του συνολικού ποσού προστίμου ή του σχετικού παραβόλου βάσει των νόμων 4014/2011 και 4178/13.

Η δεύτερη… κρυφή επιβάρυνση που κρύβεται στις σελίδες του νομοσχεδίου είναι το κόστος για τη δημιουργία της ταυτότητας κτιρίου. Πρόκειται για τον φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, μελέτη στατικής επάρκειας, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων κ.λπ.). Η μοναδική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο είναι ότι η ταυτότητα θα είναι υποχρεωτική μόνο για όσα κτίρια χτιστούν από εδώ και στο εξής, ενώ για τα υφιστάμενα θα πρέπει να εκδίδεται σε περίπτωση που μεταβιβάζονται.

Το κόστος εκτιμάται γύρω στα 200 ευρώ. Υποχρεωτικό είναι επίσης για τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα κ.ά.).

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα