«Ελ. Βενιζέλος»: Στα κρυφά η παράταση της συμφωνίας

Νύχτα δημοσιεύτηκε στην Εφ. της Κυβερνήσεως η σύμβαση παραχώρησης για άλλα 20 χρόνια στη «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών»

Νύχτα και χωρίς να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση ούτε από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ούτε από έναν εκ των πέντε υπουργών, οι οποίοι βάζουν τις υπογραφές τους, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η συμφωνία για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ). Επόμενα βήματα, η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή όχι νωρίτερα από τα τέλη του χρόνου, ώστε να εισπραχθεί η πρώτη δόση των 600.000.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ).

Η έγκριση της 20ετούς παράτασης ήταν προϋπόθεση ώστε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να προχωρήσει στην πώληση του 30% της ΔΑΑ που ελέγχει. Το 25% ελέγχεται από το Δημόσιο, ενώ επιχειρήσεις που συνδέονται με το καναδικό fund PSP κατέχουν το 40% και μέλη της οικογένειας Κοπελούζου το υπόλοιπο 5%.

Σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η διαδικασία πώλησης του 30% πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους και αναμένεται η έγκριση της 20ετούς παράτασης για να ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών.

Στα τέλη Μαΐου, η ΔΑΑ είχε υποβάλει βελτιωμένη προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης, που έληγε το 2026, η οποία προβλέπει συνολικό τίμημα ύψους 600.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483.870.000 ευρώ. Προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να καταλήξει στην αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς, έλαβε υπόψη δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις, καθώς και τη θετική γνώμη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Τότε, η διοίκηση του Ταμείου υποστήριζε ότι το συνολικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της -ήδη προβλεπόμενης από τη Σύμβαση Παραχώρησης- ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν για το σύνολο της 20ετούς παράτασης περίπου στο ποσό των 894.000.000 ευρώ, ενώ, αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος της ΔΑΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα