Οι παρακολουθήσεις έσπασαν όλα τα ρεκόρ!

Σύμφωνα με έκθεση της ΑΔΑΕ, για 12.028 περιπτώσεις ζητήθηκε πέρυσι άρση απορρήτου των επικοινωνιών! 

Κάθε ρεκόρ έσπασαν πέρυσι τα αιτήματα των Αρχών για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, πέρυσι ζητήθηκε η άρση απορρήτου ή παρατάθηκε η άρση απορρήτου για 12.028 περιπτώσεις, έναντι 11.112 περιπτώσεων το 2015. Για λόγους σύγκρισης, πριν από 10 χρόνια, το 2006, όταν βέβαια το νομικό καθεστώς ήταν διαφορετικό και οι διεθνείς απειλές (τρομοκρατία, Προσφυγικό κ.λπ.) πολύ μικρότερες, δεν είχαν κατατεθεί στην ΑΔΑΕ περισσότερα από 470 αιτήματα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, το 2016 η ΑΔΑΕ παρέλαβε 5.177 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 4.871 το 2015, καθώς και 3.904 εισαγγελικές διατάξεις για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων, έναντι 3.937 το 2015. Επίσης παρέλαβε 214 διατάξεις που διέταζαν την παύση της άρσης του απορρήτου, έναντι 324 το 2015.

Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις περί παύσης αφορούν περιπτώσεις διακοπής της άρσης, προτού παρέλθει η χρονική περίοδος που ορίζεται στην αρχική διάταξη. Παρέλαβε, επίσης, 2.947 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων -έναντι 2.304 το 2015- για τη διακρίβωση εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και εγκλήματα που προβλέπονται στον νόμο περί ναρκωτικών.

Η διοίκηση της ΑΔΑΕ διευκρινίζει πως «οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν αφορούν το πλήθος των διατάξεων/αποφάσεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΔΑΕ και δεν συμπίπτει με τον αριθμό των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται άρση του απορρήτου».

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία της Αρχής για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προκειμένου να εντοπιστούν κακόβουλες ή ενοχλητικές κλήσεις. Πέρυσι, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις των παρόχων Cosmote Α.Ε., ΟΤΕ Α.Ε., Wind Ελλάς και Vodafone, ο αριθμός των αιτήσεων για τον εντοπισμό κακόβουλων ή ενοχλητικών κλήσεων ανήλθε σε 734.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα