Νέο φάρμακο προστατεύει από τα κατάγματα

Βελτιώνει την οστική πυκνότητα σε πάσχοντες από οστεοπόρωση

Νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση βελτιώνει την οστική πυκνότητα και προστατεύει αποτελεσματικότερα από τα κατάγματα.

Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε μελέτη διαρκείας που δημοσίευσαν στη «New England Journal of Medicine» επιστήμονες της Sahlgrenska Academy του πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Η ομάδα σύγκρινε την επίδραση δύο φαρμάκων οστεοπόρωσης. Το πρώτο είναι το alendronate (αλενδρονάτη), που χρησιμοποιείται ευρέως, γιατί αυξάνει την πυκνότητα των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο κατάγματος κατά 20%-50%, παρότι διατηρούνται υψηλά τα ποσοστά κατάγματος σε ηλικιωμένες γυναίκες με οστεοπόρωση.

Το δεύτερο φάρμακο είναι νέο, το romosozumab, και πρόκειται για ένα αντίσωμα που μπλοκάρει την ουσία σλεροσίνη, που ευθύνεται για την επιβράδυνση σχηματισμού νέου οστού. Μπλοκάροντας τη σλεροσίνη, το νέο οστό αναπτύσσεται πιο γρήγορα.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.093 γυναικών μέσης ηλικίας 74 ετών, στις οποίες χορηγήθηκαν εναλλάξ για 12 μήνες τα δύο φάρμακα και για άλλους 12 μήνες μόνο αλενδρονάτη.
Οπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος σπονδυλικού κατάγματος αποδείχθηκε 48% χαμηλότερος στις γυναίκες που έλαβαν romosozumab σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν αλενδρονάτη το πρώτο 12μηνο.

Τα ποσοστά

Οι αναλογίες να υποφέρουν από διάφορα κατάγματα οι ασθενείς και στις δύο ομάδες, το επόμενο 12μηνο, ήταν 6,2% και 11,9%, αντίστοιχα.
Επίσης, ο κίνδυνος για ένα κλινικό κάταγμα, βραχίονα ή ποδιού, ήταν 27% χαμηλότερος στην ομάδα που έλαβε romosozumab, ενώ οι αναλογίες πρόκλησης καταγμάτων και στις δύο ομάδες το δεύτερο 12μηνο ήταν 9,7% και 13%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Mattias Lorentzon, καθηγητή Γηριατρικής, «με το romosozumab θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά κατάγματα στους ασθενείς υψηλού κινδύνου και να τους βοηθήσουμε σημαντικά». Αυτό που μένει να μελετηθεί ακόμη, ωστόσο, είναι οι πτυχές ασφαλείας του νέου φαρμάκου. Η αναλογία των ανεπιθύμητων παρενεργειών ήταν γενικά κοινή και στις δύο ομάδες θεραπείας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια εμφάνισε το 2,5% των ασθενών που έλαβαν romosozumab σε σύγκριση με 1,9% των ασθενών που έλαβαν αλενδρονάτη, παρότι προηγούμενη μελέτη σε σχεδόν διπλάσιο δείγμα πληθυσμού έδειξε ότι το romosozumab δεν προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα