ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ! Αφού εκβίαζαν επί ημέρες οι Καναδοί της Eldorado, είπαν τελικά ότι… μένουν

Η Eldorado «ανέκρουσε πρύμναν» στον εκβιασμό! 
Πήραν πίσω το τελεσίγραφο οι Καναδοί και ξεκίνησαν νέα παζάρια με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που εμμένει στη διαιτησία
«Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε συντήρηση» Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η εκβιαστική προθεσμία που είχαν δώσει, οι Καναδοί της Eldorado Gold πήραν πίσω το τελεσίγραφο που είχαν στείλει στην ελληνική κυβέρνηση για «πάγωμα» των εργασιών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Την ίδια στιγμή, από το κείμενο της προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου στη διαιτησία, που διέρρευσε χθες, γίνεται πιο σαφής η αιτία της διαμάχης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Eldorado Gold παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης, καθώς επιδιώκει να μην κατασκευάσει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας μονάδα παραγωγής τελικών προϊόντων χρυσού, αργύρου και χαλκού. Αντίθετα, επιδιώκει να εξαγάγει μη επεξεργασμένο μετάλλευμα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνει η Ελλάδα σημαντικά έσοδα από την προστιθέμενη αξία. Αντίδραση της Eldorado Gold για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει.

Πριν από την ανακοίνωση για την απόσυρση του τελεσιγράφου υπήρξαν συναντήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado Gold) με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσαν δημοσίευμα περί τηλεφωνικής συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό.

Η καναδική εταιρία ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο ότι έχει ξεκινήσει «εποικοδομητικό διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι, έχουν λάβει περιβαλλοντική άδεια από το 2011.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς δήλωσε ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο προχώρησε στην έκδοση σειράς αδειών ρουτίνας, που είχαν καθυστερήσει, για το έργο της Ολυμπιάδας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αναβάλουμε προσωρινά την απόφαση, ώστε να τεθούν σε κατάσταση συντήρησης τα περιουσιακά στοιχεία στη Χαλκιδική».

Ο κ. Μπερνς κατέληξε, όμως, λέγοντας ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα