Επ’ αυτοφώρω γιατρός του ΚΑΤ που πήρε «φακελάκι» 500 ευρώ

Ενας στους τρεις ασθενείς υποκύπτει στη δωροδοκία (από 200 έως 5.000 €), σύμφωνα με μελέτηΝέα σύλληψη γιατρού του ΕΣΥ για φακελάκι από αστυνομικούς του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων αποκαλύφθηκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Πρόκειται για ορθοπεδικό, που συνελήφθη την Τετάρτη, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, και οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για παθητική δωροδοκία. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του θεραπευτηρίου ΚΑΤ Νικόλαος Κοντοδημόπουλος, αναφέροντας ότι «από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι σε βάρος του γιατρού σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία». 

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός απαίτησε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση. Σε προκαθορισμένη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη στο νοσοκομείο, ο γιατρός παρέλαβε, ως προκαταβολή, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Αμεσα επενέβησαν αστυνομικοί και συνέλαβαν τον γιατρό, ενώ στο γραφείο του βρέθηκε φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό και ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, ένας στους τρεις ασθενείς πληρώνει «φακελάκι» προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση ή άλλη θεραπευτική πράξη σε δημόσιο νοσοκομείο.
Τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση, έως πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη των καθηγητών Κ. Σουλιώτη, Ι. Τούντα και Λ. Λιαρόπουλου, που παρουσιάστηκε στην 8η επιστημονική εκδήλωση «Δωροδοκία – Δωροληψία στην Υγεία», την οποία διοργάνωσε το 2015 η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η παραοικονομία προκαλεί κάθε χρόνο απώλειες φορολογικών εσόδων της τάξης των 500.000.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει η έρευνα, το 32,4% πλήρωσε «φακελάκι» σε δημόσια νοσοκομεία και το 13,5% σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ το 19% δεν πήρε απόδειξη από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Οι παραπληρωμές σε γιατρούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από το 2009 έως τα τέλη του 2013, κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, φαίνεται ότι αυξήθηκαν κατά 300.000.000 ευρώ.

Ως «παραπληρωμές» νοούνται οι υπερβολικές χρεώσεις, τυπικές (σε ιδιωτικά νοσοκομεία) ή άτυπες (φακελάκι).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα