Ιστορίες που σοκάρουν κάτω από τα συντρίμμια

Κάθε μέρα και ώρα που περνά έρχεται στην επιφάνεια ακόμη μία τραγωδία από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό!Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μάχη με τον χρόνο, αψηφώντας την κόπωση, δουλεύοντας μέρα και νύχτα, δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό, σε μια προσπάθεια να ανασύρουν ζωντανούς όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός των 7,1 Ρίχτερ.

Σε τουλάχιστον 251 ανέρχονται οι νεκροί, σε 1.900 υπολογίζονται οι τραυματίες, ενώ δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος, ενώ στις πληγείσες περιοχές έχουν αυξηθεί οι περιπολίες της αστυνομίας, υπό τον φόβο λεηλασιών.

Χθες, ο λαός του Μεξικού παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την πολύωρη επιχείρηση απεγκλωβισμού μιας 12χρονης, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, στην πόλη του Μεξικού, που έγινε τάφος για τουλάχιστον 21 παιδιά και 5 ενήλικες. Οι διασώστες κατάφεραν να της περάσουν έναν σωλήνα για να μπορεί να πίνει νερό, όμως δεν κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν.

Σωστικά συνεργεία

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, στο έργο των σωστικών συνεργείων συνδράμουν εθελοντές και πολίτες, επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί. Κάθε σημάδι, κάθε θόρυβος φουντώνουν τις ελπίδες ότι κάτω από τα συντρίμμια υπάρχει ακόμη ζωή. Κάθε μέρα και ώρα που περνά, αποκαλύπτεται και μία τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός – ο φονικότερος εδώ και μία γενιά στο Μεξικό.

Μια 11μελής οικογένεια ξεκληρίστηκε, όταν κατέρρευσε η σκεπή της εκκλησίας όπου βρίσκονταν για μια βάπτιση. Ανάμεσα στους νεκρούς, και το ηλικίας δύο μηνών κοριτσάκι που βαπτιζόταν… Ο σεισμός της Τρίτης έφερε ξανά στο προσκήνιο και τους Μεξικανούς Τυφλοπόντικες (Τopos), μια εθελοντική ομάδα ατρόμητων διασωστών, που σχηματίστηκε έπειτα από τον φονικό σεισμό στην Πόλη του Μεξικού το 1985.

Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης ύστερα από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλον τον κόσμο. Κάποια μέλη της, μάλιστα, μόλις επέστρεψαν από τις ΗΠΑ, όπου συνέδραμαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Φλόριντα και στο Κι Γουέστ μετά τον κυκλώνα Ιρμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα