Ολική επαναφορά για «Επιτάφιο», «Αντιγόνη»

Επιστρέφουν σπουδαία κείμενα στο πρωτότυπο στη σχολική ύληΤα διαχρονικά κείμενα-ύμνος στο δημοκρατικό πολίτευμα και στην αντίσταση κατά της τυραννίας, ο «Επιτάφιος» του Περικλή και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, επανήλθαν και με τη βούλα του υπουργείου Παιδείας στη διδακτέα ύλη της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και Γ’ τάξης Εσπερινού Λυκείου από το τρέχον σχολικό έτος. 

Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση του Κώστα Γαβρόγλου δίνει τις λεπτομέρειες για τη διδασκαλία των δύο αυτών σπουδαίων κειμένων επί δύο ώρες την εβδομάδα από το πρωτότυπο κείμενό τους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, και τα δύο έργα αποτελούν έξοχα δείγματα του αρχαίου ελληνικού διαφωτισμού του 5ου π.Χ. αιώνα, που χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση του ανθρώπου να γνωρίσει τον εαυτό του και την κοινωνία του, να συλλάβει την ουσία τους, να οριοθετήσει τη σχέση τους και να την καταστήσει αντικείμενο διαλόγου.

Και τα δύο έργα θεωρούνται «γεννήματα της δημοκρατίας», στην οποία ως δημόσιοι άνδρες πρωτοστάτησαν οι συντελεστές τους, Περικλής και Σοφοκλής.
Και τα δύο έργα, αν και ανήκουν σε διαφορετικά γραμματειακά είδη, προσφέρονται στους μαθητές/τριες, λίγο πριν από την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων, για μελέτη, κριτική και συγκριτική προσέγγιση, με σκοπό την άντληση εμπειρίας και τη διαμόρφωση κριτηρίων για την αξιολόγηση της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας και τον καθορισμό προσωπικής στάσης.

Η εξέλιξη αυτή για την επαναφορά των δύο αριστουργηματικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στις αίθουσες διδασκαλίας δικαιώνει τη «δημοκρατία», που είχε αναδείξει το θέμα από τον Δεκέμβριο του 2016, επισημαίνοντας τότε το αυτονόητο, ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει στα σχολεία το μάθημα για την αξία της δημοκρατίας.

Η επαναφορά του «Επιταφίου» στην ύλη της Γ’ Λυκείου αποτελεί πολιτική ήττα για τον Νίκο Φίλη, καθώς επί υπουργίας του αφαιρέθηκε το κείμενο από τα βιβλία του Λυκείου.
Μάλιστα, ο τέως υπουργός είχε υπερασπιστεί με ζέση την πολιτική του για την αναδιάρθρωση της ύλης στη συνέντευξη που είχε δώσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τον περασμένο Ιούνιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα