«Πανικός» για τις εκλογές των Κούρδων της Συρίας

Αναβρασμός στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς σήμερα ξεκινά ο πρώτος γύρος στις τοπικές κάλπεςΑπό την 
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Aναβρασμός επικρατεί και πάλι στη Μέση Ανατολή, καθώς σήμερα ξεκινά ο πρώτος γύρος των τοπικών εκλογών των Κούρδων της Συρίας. Οι Κούρδοι, που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Συρίας, εκμεταλλεύθηκαν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους για να αποκτήσουν μια ντε φάκτο αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν, στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. 

Τον Μάρτιο του 2016, μάλιστα, οι Κούρδοι, έχοντας καταγράψει σημαντικές νίκες στα πεδία των μαχών, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης επαρχίας», που αποτελείται από τρία καντόνια.
Στις σημερινές πρώτες εκλογές θα επιλεγεί μια επιτροπή που θα διοικείται από τους επικεφαλής των καντονιών και στις 3 Νοεμβρίου, σε μια άλλη ψηφοφορία, θα εκλεγούν τα μέλη των τοπικών συμβουλίων. Η τελευταία ψηφοφορία θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2018, κατά την οποία θα εκλεγούν τα νομοθετικά συμβούλια κάθε καντονιού, καθώς και μια νομοθετική συνέλευση για το σύνολο της ομόσπονδης επαρχίας.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλΑσαντ έχει χαρακτηρίσει αυτές τις τοπικές εκλογές «ανέκδοτο». Οι Κούρδοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι δεν επιθυμούν τον διαμελισμό της Συρίας και υποστηρίζουν πως «οι εκλογές αυτές θα ενισχύσουν το ομοσπονδιακό σύστημα». Μάλιστα, ο Σάλεχ Μόσλεμ, συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενότητας, του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μέρος της Συρίας, οι διεκδικήσεις μας δεν είναι ίδιες με αυτές του Ιρακινού Κουρδιστάν».

Την ίδια ώρα, οι ομοεθνείς τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Τουρκία, Ιράν και Ιράκ κάλεσαν χθες εκ νέου τους Κούρδους του Ιράκ να ματαιώσουν το δημοψήφισμα, διευκρινίζοντας ότι, αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα εξετάσουν από κοινού αντίμετρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, που συνεδρίασαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα