«Salon» για τον Τουλούζ Λοτρέκ

Αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο από σήμερα στο Μουσείο ΜπενάκηΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Από τους ανεμόμυλους του Μουλέν Ρουζ και την μπελ επόκ «προσγειώνεται» στην Αθήνα και την οδό Πειραιώς του 2017.

Ο Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, ο δημιουργός που κατάφερε να αναγάγει την αφίσα σε έργο τέχνης, έχει την τιμητική του στο Μουσείο Μπενάκη. Από σήμερα έως τις 12 Νοεμβρίου, στο κτίριο της οδού Πειραιώς θα φιλοξενείται η παρουσίαση «Το νέο Salon des Cent. Διεθνής Εκθεση Αφίσας – Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec», η οποία περιλαμβάνει τόσο πρωτότυπα έργα του Γάλλου καλλιτέχνη όσο και δημιουργίες 100 σπουδαίων γραφιστών από όλον τον πλανήτη, καθώς και αφίσες που φιλοτέχνησαν για αυτόν τον σκοπό γνωστοί Ελληνες ζωγράφοι.

Δεσπόζουσες φιγούρες των έργων είναι οι θρυλικές χορεύτριες των καν καν, αλλά και ο ίδιος ο Λοτρέκ, ο ζωγράφος και εικονογράφος που απεικόνισε με τέτοια ηδυπάθεια τις γυναίκες της Μονμάρτης. Δεκάδες χορεύτριες, ηθοποιοί, τραγουδίστριες, αλλά και κορίτσια της νύχτας πέρασαν στη σφαίρα της καλλιτεχνικής αθανασίας χάρη σε εκείνον.

Η εν λόγω έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού, το 2001, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον θάνατο του Λοτρέκ. Τότε είχε ανατεθεί σε 100 γραφίστες από όλον τον κόσμο να σχεδιάσουν από μια αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του.

Η οργανωτική επιτροπή είχε ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο δημιουργικό της αφίσας να αναπτύξουν το θέμα με απόλυτη ελευθερία στη θεματική, αλλά και στην εκτέλεση.

«Τα σχέδια που πήραμε στην πλειονότητά τους κλίνουν προς την εικονογράφηση – σοφή επιλογή για να αποτίσεις φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο, με τον οποίο είναι δύσκολο να αναμετρηθεί κανείς» είχε σχολιάσει στον κατάλογο της έκθεσης ο επιμελητής της Alain Weill.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, εκτός από αυτά τα έργα, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και αφίσες που δημιουργήθηκαν με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001 από εικαστικούς, όπως οι Διαμαντής Αϊδίνης, Μιχάλης Κατζουράκης, Στέφανος Ρόκκος, Ρένα Χρυσικοπούλου και Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Tην επιμέλεια του project έχει η εικαστικός Αντζι Καρατζά, καθηγήτρια της Σχολής Βακαλό.

Τέλος, η διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ-Λοτρέκ στο Αλμπί, την πόλη όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, η Daniele Devynck, στις 9 Νοεμβρίου θα δώσει μια μοναδική διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη με σχετικό θέμα.

Εργα από την Πινακοθήκη

Στο αφιέρωμα θα παρουσιαστούν πέντε πρωτότυπες αφίσες του Λοτρέκ και μία του Πιερ Μπονάρ, έργα που «βγαίνουν» από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Σούτζου. Πρόκειται για έναν αντιπροσωπευτικό μικρό πυρήνα των αφισών που σχεδίασε ο Λοτρέκ και από τον οποίο εμπνεύστηκαν οι 100 δημιουργοί. Τέλος, την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Γάλλου φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε μπλοκ από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό. Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό με την προσωπογραφία του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα