Ρεκόρ από δικαστή! Καθυστέρησε σε τρία έτη 265 αποφάσεις

Υπηρετούσε στην Πελοπόννησο και παύθηκε προσωρινά με απόφαση ΣτΕΡεκόρ καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων «χτύπησε» γυναίκα πρωτοδίκης διοικητικών δικαστηρίων, αφού κατάφερε να καθυστερήσει 265 υποθέσεις την τριετία 2009-2012! 

Η δικαστής υπηρετούσε στη νότια Πελοπόννησο και παύθηκε προσωρινά για έξι μήνες με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο στη δημοσίευση των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων είναι περίπου οκτώ μήνες.

Η πρωτοδίκης σύμφωνα με την απόφαση δέχτηκε ακόμα και συστάσεις από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, αλλά ουσιαστικά αδιαφόρησε. Ζήτησε δε προθεσμία για να περαιώσει τις καθυστερήσεις της, ενώ κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις, αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε υπέβαλε σχετικό υπόμνημα.

Αρχικά κόπηκε το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων». Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια». Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό τής επέβαλε ποινή εξάμηνης παύσης κι εκείνη έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις. Ομως, στη συνέχεια το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό τής επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Η ίδια ενώπιον του ΣτΕ υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού προσώπου της, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα 93χρονου πατέρα της.
Τελικά στο ΣτΕ («κατά άκρα επιείκεια», όπως αναφέρει) αναβίωσε η πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή και ουσιαστικά δεν θα λαμβάνει τις αποδοχές της για έξι μήνες. «Τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους» αναφέρει η απόφαση.

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ απάλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Παναγιώτης Στάθης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα