Καρκινοπαθείς «πληρώνουν» τις περικοπές!

Θανάσιμες καθυστερήσεις στη διάγνωση της επάρατης νόσου καταδεικνύει έρευνα! Γλιτώνουν όσοι πληρώνουν 1.500 € σε κλινικέςΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς έπειτα από μεγάλη έρευνα που διενήργησε διαπίστωσε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη διάγνωση της νόσου του καρκίνου εξαιτίας των τεράστιων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες υγείας, που αγγίζουν το 5% του ΑΕΠ. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μόλις τέσσερα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα διαθέτουν μηχανήματα PET CT για τη διαγνωστική εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου σε πολύ αρχικό στάδιο, ενώ η αναμονή στις λίστες των νοσοκομείων για την εξέταση ξεπερνά, όπως είναι φυσικό, τον έναν μήνα.

Παράλληλα, χιλιάδες είναι οι καρκινοπαθείς που δεν λαμβάνουν έγκριση για την εν λόγω εξέταση λόγω πολιτικών περιορισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Οπως αναφέρει η ομοσπονδία, «σώζονται όσοι έχουν χρήματα», καθώς στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας 1.500 ευρώ για την εξέταση PET CT, ενώ μέσω του ΕΟΠΥΥ το κόστος φτάνει τα 400 ευρώ.

Οσον αφορά τον αριθμό των εξετάσεων για τη διάγνωση του καρκίνου, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούνται 26 έως 30 εξετάσεις καθημερινά και άλλες 40 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, με χιλιάδες καρκινοπαθείς να αποκλείονται από την εξέταση, αφού με βάση τον αριθμό τους θα έπρεπε να διενεργούνται 70.000 PET CT κάθε χρόνο.

Στη χώρα μας γίνονται 24.000 κατά μέσο όρο διαγνωστικές εξετάσεις PET CT-SCAN τον χρόνο και 5.000 σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, με κόστος 200 έως 300 ευρώ. Τονίζεται δε ότι για τη διενέργεια της εξέτασης χορηγείται ραδιοφάρμακο, που μονοπωλιακά χορηγείται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από μία και μόνο εταιρία και κάθε δόση του κοστίζει 750 ευρώ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, μια επένδυση 10.000.000 ευρώ θα έσωζε χιλιάδες καρκινοπαθείς, καθώς συνολικά απαιτούνται 1.500.000 ευρώ για τις εξετάσεις PET CT και 2.500.000 ευρώ για τη Μονάδα Παραγωγής Ραδιοφαρμάκου. Διαπιστώνει, επίσης, ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται δεν είναι κατάλληλος. Γι’ αυτόν τον λόγο υποστηρίζει ότι για να καλυτερεύσει η κατάσταση χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις σε ιατρικά μηχανήματα, καθώς και να προσληφθεί επαρκές προσωπικό στις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας.

Ο Ξανθός… έλυσε το πρόβλημα των Επειγόντων Περιστατικών

Η ενίσχυση και η αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ξανθός, το αμέσως ερχόμενο διάστημα τα ΤΕΠ αναμένεται να ενισχυθούν με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, είπε ότι τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα «πεδίο μάχης», στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά ασθενείς και ιατροί. Ομως, όπως επισήμανε, η «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξαιτίας του ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι είναι αναγκαίες η ενίσχυση και η αναβάθμιση των ΤΕΠ μέσα από τη δημιουργία ενός «φίλτρου» για τα περιστατικά που συρρέουν στα νοσοκομεία, ενώ θα ακολουθήσουν η αυτόνομη στελέχωσή τους, η συνεχής παρουσία επαρκούς και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Οπως τόνισε ο κ. Ξανθός, το υπουργείο Υγείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύοντας τα ΤΕΠ στο αμέσως επόμενο διάστημα με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετώντας την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική ύστερα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα