SOS για τα ανθεκτικά μικρόβια

«Αυξανόμενη απειλή» τα χαρακτηρίζει ο ΠΟΥ, καθώς δεν έχουν βρεθεί ισχυρά αντιβιοτικάΗ ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότερη απειλή για το ανθρώπινο είδος ακόμη και από τον καρκίνο, καθώς η ανθρωπότητα ξεμένει από αντιβιοτικά. Ηδη περίπου 700.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, όπως η φυματίωση, οι παθήσεις που συνδέονται με τον ιό HIV και η ελονοσία. 

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε σοβαρή έλλειψη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, γεγονός που οδήγησε τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις είναι μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής».

Εάν τα αντιβιοτικά χάσουν πλήρως την αποτελεσματικότητά τους, τότε η εκτέλεση βασικών ιατρικών διαδικασιών, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, καισαρικές, αρθροπλαστικές ή και χημειοθεραπείες, θα μπορούσε να γίνει πολύ επικίνδυνη για την υγεία. Ο ΠΟΥ έχει ήδη δημιουργήσει έναν κατάλογο με ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία. Η νέα έκθεσή του βρήκε λίγες πιθανές επιλογές θεραπείας για εκείνες τις μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά – συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, που σκοτώνει περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Υπάρχει επίσης έλλειψη θεραπευτικών επιλογών για τα αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια, όπως το Acinetobacter Enterobacteriaceae, η Klebsiella και το E.coli, μικρόβια που ευθύνονται για πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα απειλητικές για ασθενείς σε νοσοκομεία και γηροκομεία, καθώς μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Τα περισσότερα φάρμακα που επί του παρόντος αναπτύσσονται είναι τροποποιήσεις των υφισταμένων αντιβιοτικών και δεν αποτελούν παρά μόνο προσωρινές και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, έχει εκτιμηθεί ότι οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα θα σκοτώνουν 10.000.000 ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2050. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει αρχίσει παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα