Αττική: Φάρμακα χωρίς πίστωση έως και τις 30 Ιουνίου!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην Αθήνα, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους τουλάχιστον έως και τις 30 Ιουνίου. Οι φαρμακοποιοί της Αττικής, έπειτα από μια επεισοδιακή συνέλευση που ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, αποφάσισαν με σχεδόν οριακή πλειοψηφία (491 υπέρ και 478 κατά) να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να μη δίνουν φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ.

 

Η χθεσινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει: «Σ’ αυτό το διάστημα καλούμε τη νέα κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των προεκλογικών τους υποσχέσεων».

 

Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος απείλησε χθες με διαγραφή κάποια από τα μέλη του συλλόγου, διότι, όπως σημείωσε, «βάζουν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του κλάδου μας. Εμείς συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να μας εξοφλήσουν τα παλαιά χρέη των Ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από το 2010 και το 2011».

 

Κομβική θεωρείται, πάντως, για τη στάση των φαρμακοποιών της Αττικής η Δευτέρα 25 Ιουνίου, καθώς περιμένουν να δουν αν θα μπουν επιτέλους τα χρήματα του Απριλίου, που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Εν τω μεταξύ με χθεσινή του ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) τονίζει ότι έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του, η οποία έγινε την Τετάρτη, αποφασίστηκε να ανασταλεί η επί πιστώσει χορήγηση φάρμακων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εάν παρέλθουν οι 45 ημέρες της συμβατικής υποχρέωσης του Ταμείου χωρίς να εξοφλήσει των φαρμακοποιών.

 

«Η έναρξη της κινητοποίησης θα γίνει ενιαία και πανελλαδικά με απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και σε ημερομηνία που αυτός θα ορίσει και έπειτα από έγκριση της γενικής συνέλευσης του ΦΣΘ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι από την περασμένη Δευτέρα τα φαρμακεία όλης της χώρας έχουν σταματήσει τις κινητοποιήσεις έπειτα από απόφαση του ΠΦΣ. Ωστόσο, εκτός από την Αττική, δίνουν φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας, Φθιώτιδας και Χίου, που έως τώρα δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος στους λογαριασμούς τους από τον ΕΟΠΥΥ.

 

 

Ρίτα Μελά

Ετικέτες: