ΠΛΗΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Μόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέδειξε με σοβαρότητα το θέμα των συνομιλιών Καμμένου με ισοβίτηΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ηάσκηση πίεσης στην κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αποτελεί σοφή επιλογή για την εκάστοτε αντιπολίτευση υπό την εξής προϋπόθεση: Ο συγκεκριμένος τρόπος άσκησης αντιπολίτευσης, είτε διεξάγεται μέσω επερωτήσεων είτε μέσω προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεων ή μέσω προτάσεων για σύσταση εξεταστικών – προανακριτικών επιτροπών, απαιτεί προσήλωση στην ουσία, πειθαρχία και σοβαρότητα.

Προσήλωση στην ουσία σημαίνει επικέντρωση στο θέμα που αναδεικνύεται και όχι σε άλλα, δευτερεύοντα. Πειθαρχία σημαίνει ότι όλοι οι ομιλητές αναδεικνύουν το μείζον· και σοβαρότητα σημαίνει ότι, όταν επιχειρείς να παραπέμψεις υπουργό, θες να ελέγξεις πράξεις ή παραλείψεις που δεν συμβαδίζουν με το αξίωμά του, όχι επειδή έχεις προσωπικά μαζί του.

Η περίπτωση Καμμένου, ο οποίος συνομίλησε επανειλημμένως με ισοβίτη στον Κορυδαλλό για εκκρεμή ποινική υπόθεση, ήταν ο ορισμός της υπόθεσης που απαιτεί διερεύνηση. Δεν τυχαίνει καθημερινά να αποκαλύπτεται ότι υπουργός Αμυνας ήταν σε ανοιχτή γραμμή με ισοβίτη. Υπό αυτήν την έννοια και ανεξαρτήτως ποιος ανέδειξε το θέμα, καλά έκανε η Ν.Δ. και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής. Τι προέκυψε όμως από τη συζήτηση; Οτι με εξαίρεση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με σοβαρότητα προσηλώθηκε στην ουσία του θέματος, οι υπόλοιποι ομιλητές εξετράπησαν σε πιπεράτες, ενδιαφέρουσες πλην άσχετες αποκαλύψεις, μακριά από την ουσία του αιτήματος.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση διερωτήθηκα: Η Ν.Δ. ζήτησε εξεταστική για την τζάγκουαρ που μετέφερε τον Καμμένο στο Λονδίνο; Ζήτησε εξεταστική για να διερευνήσει πόσα χάλασε με την πιστωτική κάρτα του στο ξενοδοχείο; Ζήτησε εξεταστική για να μάθει πόσα έπαιξε στη ρουλέτα; Ζήτησε εξεταστική για να μάθει αν είχε συνεργάτη τον Γεωργαλά; Ζήτησε εξεταστική για να μάθει τι έκανε το σπίτι της στην Ικαρία η πεθερά του κ. Καμμένου; Γι’ αυτά θα συστηνόταν η εξεταστική επιτροπή; Οχι για τον Γιαννουσάκη; Και όμως! Αυτά τα δευτερεύοντα επέλεξαν να αναδείξουν στελέχη της Ν.Δ.

Αντί της επικέντρωσης στην πολιτική ασχολήθηκαν με την παραπολιτική, δίνοντας στον μεν πρωθυπουργό το δικαίωμα να κάνει μαθήματα στη Ν.Δ. για το «τι ταιριάζει» σε αυτή την παράταξη (!), στον δε Καμμένο να μετατρέπει μια συζήτηση στην οποία ήταν κατηγορούμενος σε καφενειακού τύπου διάλογο για τα άπλυτα της Κεντροδεξιάς. Και βεβαίως δι’ αυτού του τρόπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πόσο επιπόλαιος είναι ο υπουργός και όχι στο αν είχε δόλο να στήσει σκευωρία. Εξοχα!

ΥΓ.: Πέρασε απαρατήρητο αλλά έχει το ενδιαφέρον του. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ συμπορεύτηκαν ψηφίζοντας την πρόταση της Ν.Δ. Σε ποιους έδιναν εξετάσεις; Γιατί την επομένη της συζήτησης ανεξαρτητοποιήθηκε βουλευτής της Χρυσής Αυγής;

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα