Κλασικό «μενού» στο Μέγαρο

Το πρόγραμμα των δράσεων και των συναυλιών του χειμώναΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες θα βρεθούν φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον καλλιτεχνικό οργανισμό. Η σούπερ σταρ της όπερας Μάρλις Πέτερσεν, η πιανίστρια Κάτια Μπουνιατισβίλι, ο μαέστρος- φαινόμενο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, η χορευτική κολεκτίβα των Pilobοlus, οι σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, οι χορευτές της ομάδας του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο βραβευμένος με Γκράμι Αβι Αβιτάλ καθώς και πολλοί ακόμη διακεκριμένοι δημιουργοί θα «ανέβουν» στο σανίδι του Μεγάρου, παρουσιάζοντας τις δουλειές τους.

Στον πυρήνα του καλλιτεχνικού προσανατολισμού είναι και φέτος το κλασικό, γι’ αυτό και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προβάλλει σημαντικά ορχηστρικά σύνολα, όπως, μεταξύ άλλων, τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ, τους Musiciens du Louvre αλλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα Σιμόν Μπολίβαρ υπό τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ. Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη στην Αθήνα του μαέστρου (τον Ιούλιο του 2018) περιλαμβάνει όχι μόνο συναυλίες αλλά και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην ανάδειξη του νεανικού καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας.

Φέτος στους χώρους του Μεγάρου προστίθεται ένας νέος χώρος θέασης και ακρόασης, που εγκαινιάζει ταυτόχρονα και έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων, το Megaron Underground. Ετσι, το Υποσκήνιο Β’ της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» στα βάθη του Μεγάρου αναδύεται ως κέντρο δημιουργίας. Εκεί θα φιλοξενηθεί ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, όπου θα παρουσιάσει το έργο «Τιτάνες» (από τις 23 Νοεμβρίου).

Ανάμεσα στις σημαντικότερες συναυλίες που θα δούμε είναι εκείνη της Ορχήστρας του Φράιμπουργκ με τη Μάρλις Πέτερσεν (30/10), της Συμφωνικής της Πράγας, γνωστή με το ακρωνύμιο FOK (στις 22/05/2018), ενώ στον χορό ξεχωρίζει η παράσταση των Pilobolus «Shadowland», η οποία έχει καθηλώσει περισσότερους από 800.000 θεατές. Η εν λόγω ποιητική χορογραφία θα παρουσιαστεί από τις 13 έως τις 17/12.

Ακόμη τα Χριστούγεννα το κοινό θα απολαύσει τον «Καρυοθραύστη» που παρουσιάζει ο «τσάρος» του ρωσικού μπαλέτου Γιούρι Γκριγκορόβιτς (από 20 έως 30 Δεκεμβρίου), ενώ ακόμη ένας κύκλος εκδηλώσεων που αρχίζει φέτος είναι το «With a twist». Σε αυτή την ενότητα θα δούμε το θεατρικό έργο που ανεβάζει ο Σωτήρης Χατζάκης σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και ερμηνευτή (6, 7, 12, 13, 19 & 20/3/2018). Ο γνωστός ηθοποιός επιστρέφει στο σανίδι και παρουσιάζει την παράσταση «Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Allegria έργο 147» του Γάλλου δραματουργού και σκηνοθέτη Ζοέλ Ζουανό.

Από Μίκη μέχρι Αλκίνοο

Το στίγμα της ελληνικής μουσικής είναι και φέτος έντονο, καθώς έργα αγαπημένων συνθετών και τραγουδοποιών παρουσιάζονται στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικά πορτρέτα». Η πρώτη μουσική προσωπογραφία είναι του Νίκου Πλατύραχου, συνθέσεις του οποίου θα ερμηνεύσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ενώ η δεύτερη ανήκει στον Μιχάλη Γρηγορίου («Η Λήδα και ο κύκνος» 17/1/2018). Τον Φεβρουάριο (23/02) το κοινό θα τραγουδήσει ξανά το «Πνευματικό εμβατήριο» και τη «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα από τα πλέον συγκλονιστικά μουσικοποιητικά έργα του μεγάλου συνθέτη, ενώ η σειρά των φετινών προσωπογραφιών ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου με τον πολύπλευρο Αλκίνοο Ιωαννίδη («Τρίπτυχο» 29 & 30/3/2018), συνθέσεις του οποίου έχουν παρουσιαστεί από ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξίζει να θυμίσουμε ότι την πιανίστρια Κάτια Μπουνιατισβίλι θα δούμε τον Μάρτιο του 2018 και τον κορυφαίο μουσικό Αβι Αβιτάλ, στις 14/10.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα