Μολών λαβέ στον ουρανό της Κύπρου!

Δύο ελληνικά F-16 πέταξαν και πάλι πάνω από τη Μεγαλόνησο για την 57η επέτειο της ανεξαρτησίας τηςΜε δύο ελληνικά F-16 να πετούν έπειτα από πολλά χρόνια πάνω από τη Λευκωσία και τον χώρο της στρατιωτικής παρέλασης, η Κύπρος γιόρτασε την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, παρουσία του Πάνου Καμμένου. Η πρώτη φορά που ελληνικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κύπρο, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, την εποχή που συμφωνήθηκε ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας – Κύπρου. 

«Για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά. Θα συνεχίσουμε μαζί με την κυπριακή ηγεσία για να βρούμε μια λύση στο Κυπριακό, να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα εδάφη, να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής και να ζήσει το σύνολο του κυπριακού λαού με ευημερία» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη Λευκωσία εάν χρειαστεί.

Στην άκαμπτη στάση της Τουρκίας απέδωσε το ναυάγιο των συνομιλιών ο Νίκος Αναστασιάδης και έκανε εκτενή αναφορά στην κοινή γραμμή Ελλάδας – Κύπρου. «Η Τουρκία υιοθέτησε μια άκαμπτη στάση, εμμένοντας στη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεως των επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και στη μόνιμη παραμονή στρατευμάτων» δήλωσε μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην παρουσία των δύο F-16: «Η συμπαράσταση, η συνεργασία με την Ελλάδα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και της στενότερης συνεργασίας που έχουμε με την εδώ παρουσία και πτητικών μέσων, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να είμαστε σε θέση και να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος, αλλά και να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε όποιες επιθετικές ενέργειες».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμα προς τον Νίκο Αναστασιάδη για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο», εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της ελληνικής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ετοιμη

«Καίτοι τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, δεν επιτεύχθηκε λύση στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιστολή στον Νίκο Αναστασιάδη έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία εκφράζει τις θερμότερες ευχές του στον κυπριακό λαό για ειρήνη, ευημερία και ταχεία ευόδωση των προσπαθειών για μια επανενωμένη πατρίδα. Κάνει επίσης λόγο για «παράλογες και αναχρονιστικές αξιώσεις της Τουρκίας για διατήρηση των κατοχικών στρατευμάτων της και του καθεστώτος εγγυήσεων».

Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι στο Κραν Μοντανά χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του για το Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κρατά ίσες αποστάσεις και δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για το αδιέξοδο στη διάσκεψη του Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα