Γερή καρδιά από (άλλη) κούνια!

Ελπίδες θεραπείας για την ανεπάρκεια με μετάγγιση κυττάρων από ομφάλιο λώροΕλπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια δίνει νέα πειραματική θεραπεία, που προβλέπει τη μετάγγιση κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητων. Μάλιστα η θεραπεία, σύμφωνα με αναφορά της American Heart Association, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation Research», βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς χωρίς να έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χόρχε Μπαρτολούτσι, δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, κάνοντας κλινικές δοκιμές σε 30 ασθενείς 18-75 ετών, οι οποίοι έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια. Χρησιμοποίησαν ομφάλιους λώρους που προέρχονταν από πλακούντες, τους οποίους δώρισαν εθελόντριες που ήταν απολύτως υγιείς. Από αυτούς έλαβαν κύτταρα, τα οποία χορήγησαν με ένεση σε μερικούς από τους 30 ασθενείς, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν φάρμακο placebo.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν στην κυκλοφορία του αίματός τους κύτταρα από τους ομφάλιους λώρους παρουσίασαν «σημαντική βελτίωση» της λειτουργίας της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Ειδικότερα, οι μύες της καρδιάς λειτουργούσαν καλύτερα, με αποτέλεσμα η καρδιά να μπορεί να στείλει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και να εργάζεται σε υψηλότερο ρυθμό. Η θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα της ζωής των ασθενών, σημειώνεται στην έρευνα. Επιπρόσθετα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες στους ασθενείς που έλαβαν τα κύτταρα από τους ομφάλιους λώρους.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η θεραπεία, που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, θα βελτιώσει τη ζωή των περίπου 37.000.000 ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Σημειώνουν ότι πρόκειται για μη επεμβατική θεραπεία, καθώς προβλέπει μόνο τη χρήση ενέσεων και μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. «Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες δεν είναι πλήρως αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και οι ασθενείς αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως είναι η τοποθέτηση συσκευών υποβοήθησης αριστερής κοιλίας ή η μεταμόσχευση καρδιάς» εξηγεί ο Μπαρτολούτσι, προσθέτοντας ότι η θεραπεία τους θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν την πάθηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα