Αλιτήριοι νεαροί επιτίθενται με αγριότητα σε πανεπιστημιακούς

Νέο περιστατικό βίας στην Πάτρα έπειτα από τον ξυλοδαρμό Συρίγου. Ξεφεύγει η κατάσταση Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Κλίμα τρόμου και βίας φαίνεται ότι καλλιεργείται στον χώρο των πανεπιστημίων τις τελευταίες ημέρες, μέσα από μια σταδιακή κλιμάκωση επιθέσεων κατά πανεπιστημιακών καθηγητών, τόσο σε ένταση όσο και σε αριθμό.

Μετά τη στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελου Συρίγου, ο οποίος στο παρελθόν, αλλά και πριν από λίγες ημέρες, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, λεκτικών επιθέσεων, αλλά και απειλών με αφίσες και φέιγ βολάν, ακόμα ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στους κρίκους της αλυσίδας της βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μικρή ομάδα φοιτητών προπηλάκισε χθες το πρωί την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και προέδρους τμημάτων του ιδρύματος. Ομάδα περίπου 150 φοιτητών ζήτησε ενημέρωση για μερικά φλέγοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της διακοπής διανομής των συγγραμμάτων.

Τόσο η πρύτανης όσο και οι άλλοι πανεπιστημιακοί φέρεται ότι ήταν συγκαταβατικοί προς τους εκπροσώπους των φοιτητών για τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά την αναχώρηση της πλειονότητας των φοιτητών στον χώρο παρέμειναν περίπου 30 άτομα, τα οποία με προπηλακισμούς εναντίον της πρυτάνεως και των προέδρων προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και τη Σύγκλητο, που ήταν ορισμένη για εκείνη την ώρα, εμποδίζοντας βίαια την αποχώρησή τους από την αίθουσα.

Η Πρυτανεία εξέφρασε «τη βαθιά της λύπη για παρόμοια γεγονότα, που δεν συνεισφέρουν σε εποικοδομητικό διάλογο, διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και τελικά δεν οδηγούν σε επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας, εξαιτίας των συμπεριφορών ορισμένων ατόμων που δεν αρμόζουν στο ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Υπενθυμίζεται ότι ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελος Συρίγος έγινε στόχος αναρχικών που έχουν γεμίσει τα Εξάρχεια και τις γειτονιές γύρω από το πανεπιστήμιο με αφίσες, στις οποίες εικονίζεται ο ίδιος με το σύνθημα «αυτός είναι ο φασίστας». Ο κ. Συρίγος μπήκε στο στόχαστρο των γνωστών αγνώστων, επειδή έκανε παρατήρηση σε φοιτητές, οι οποίοι έκαναν αφισοκόλληση σε τοίχο του πανεπιστημίου που μόλις είχε καθαριστεί και βαφτεί.

Ο καθηγητής δέχθηκε ακόμη μία άνανδρη και απρόκλητη επίθεση και πρόσφατα, στα Ιωάννινα, ευρισκόμενος σε πάνελ εκδήλωσης για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

—-

Καταδικάζει τη μία επίθεση (μόνο) ο υπουργός Παιδείας

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετά την επίθεση κατά της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και πανεπιστημιακών του ιδρύματος.

Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του καταδίκασε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις από ομάδα φοιτητών εναντίον της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου και προέδρων Τμημάτων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οι διαφωνίες επιλύονται με διάλογο και όχι με τη βία». Τόσο ο Κώστας Γαβρόγλου όσο και οι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας φέρεται ότι είναι έντονα προβληματισμένοι από τα συνεχιζόμενα περιστατικά έντασης και βίας κατά πανεπιστημιακών εντός χώρων των ιδρυμάτων, όπου ισχύει το ακαδημαϊκό άσυλο της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ανταλλαγής απόψεων μέσα από τον γόνιμο διάλογο.

Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας φέρεται έντονα ενοχλημένος από τη χρονική συγκυρία, διότι τους μόλις δύο μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου, που χαλάρωσε τη δυνατότητα επέμβασης της Αστυνομίας μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν δείχνει ικανή να προστατεύσει τα μέλη και τα όργανά της από περιστατικά βίας, λεκτικής και φυσικής.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα