«Ούτε… βόλτα σε ακτές που μολύνθηκαν»

Πνευμονολόγος συστήνει σε παιδιά, εγκύους και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να μην πλησιάζουν κανΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η μόλυνση που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» πριν από περίπου 30 ημέρες. Ο καθηγητής συστήνει επιφυλακτικότητα και προσοχή μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από τον πρώτο κύκλο αναλύσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ, και προτρέπει τις ευπαθείς ομάδες να μην κάνουν ούτε… βόλτες στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί.

Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου, συστήνει στον κόσμο και ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, εγκύους και παιδιά να αποφεύγουν προς το παρόν τις βόλτες στις παραλίες όπου έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, γιατί, όπως αναφέρει, σε αυτές τις ομάδες υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία.

«Αυτά τα εισπνεόμενα έχει αποδειχτεί ότι δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τερατογόνες επιδράσεις (δεν θέλω να προκαλέσουμε πανικό, δυνητικά τονίζω), ακόμη και να παρέμβουν στο γονιδιακό σύστημα του ανθρώπου. Δεν είναι “εύκολα” τοξικά στοιχεία αυτά τα οποία παράγονται σε τέτοιου είδους ρυπάνσεις και για μένα η κολύμβηση θα έπρεπε να απαγορεύεται παντελώς μέχρι να διαπιστωθεί από υπεύθυνες μετρήσεις ότι έληξε εντελώς το συμβάν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, ακόμη και κατά τη διαδικασία της απορρύπανσης παράγονται ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα, φαίνεται να συντελείται το εξής παράδοξο: «Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στα ψάρια, που μεταβολίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ρύπων, αλλά στα μαλάκια που αθροίζουν τους ρύπους μακροχρόνια και, ακόμα και όταν έχει λήξει η ρύπανση, εξακολουθούν να είναι ρυπογόνα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα