Μπλόκο στις βίζες των Τούρκων από την Αμερική

Ενταση στις σχέσεις των δύο χωρών, πάλιΝέο επεισόδιο στην ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας προκαλεί η απόφαση της Ουάσινγκτον να αναστείλει όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις (πρεσβείες και προξενεία) των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η απόφαση επηρεάζει όσους θέλουν να εκδώσουν βίζα για να μεταβούν στις ΗΠΑ για τουρισμό, ιατρικούς λόγους, επαγγελματικά ταξίδια, προσωρινή εργασία ή σπουδές. Η επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας διευκρινίζει ότι η αναστολή δεν αφορά τις περιπτώσεις θεώρησης αδειών εισόδου ατόμων που θέλουν να μεταναστεύσουν μόνιμα στις ΗΠΑ και αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας για την ασφάλεια των αμερικανικών αποστολών και του προσωπικού τους» επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Η «απάντηση»

Για όσο θα διαρκεί αυτή η «επανεκτίμηση», οι ΗΠΑ αποφάσισαν να περικόψουν δραστικά τον αριθμό των πολιτών που θα μπορούν να περνούν τις πύλες των διπλωματικών τους εγκαταστάσεων.

Η απόφαση αποτελεί «απάντηση» στη σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της προσπάθειας της διατάραξης της συνταγματικής τάξης, καθώς θεωρήθηκε ότι έχει διασυνδέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε έντονα τη σύλληψη του διπλωμάτη, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη, και είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλέσει πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα