Οι στατίνες, όπλο ενάντια στον σταφυλόκοκκο

Μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης σε αίμα, καρδιά και πνεύμονεςH πρόσληψη στατινών μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης που προκαλεί ως και θανατηφόρα σήψη, κατέληξε νέα μελέτη. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μακροχρόνιοι χρήστες των στατινών, που χορηγούνται συνήθως για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, για τον διαβήτη, τις νεφροπάθειες και την ηπατική νόσο, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), που είναι και η πιο επικίνδυνη μορφή του.

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στο αίμα, στους πνεύμονες και στην καρδιά, ενώ υπάρχουν μερικά στελέχη του που αποτελούν πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν καταστεί ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας μεθικιλλίνη.

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι στατίνες, αυτό το χαμηλού κόστους φάρμακο, θα μπορούσε να είναι το τελευταίο όπλο για τον έλεγχο της έξαρσης τέτοιων υπερ-μικροβίων. Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου ζουν στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων και είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, αν εισχωρήσουν βαθύτερα στον οργανισμό, ειδικά σε ασθενείς με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε όσους αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση.

Εξαπλώνονται μέσω της δερματικής επαφής και μπορούν να προκαλέσουν από σύνδρομο τοξικού σοκ και εκζέματα έως πνευμονία.

30.000 άτομα

Για την παρούσα έρευνα μελετήθηκαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 30.000 χρηστών στατινών στη Δανία για περίοδο 12 ετών, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2000.

Οι χρήστες ταξινομήθηκαν σε μακροχρόνιους (όσοι λάμβαναν την ουσία για περισσότερες από 90 ημέρες) και μη. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών οι ερευνητές εντόπισαν 2.638 περιστατικά βακτηριαιμίας του S. Aureus, την ίδια στιγμή που 26.379 χρήστες δεν ανέπτυξαν τη λοίμωξη.

Οι μακροχρόνιοι χρήστες εμφάνισαν 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της λοίμωξης και οι βραχυχρόνιοι 27%. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα λήψης στατινών τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα μόλυνσης.
Ο δρ Jesper Smit από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Aalborg στη Δανία δήλωσε πως τα αποτελέσματα «θα έχουν σημαντικές κλινικές συνέπειες και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα