«Εφυγε» η Λούλα Αναγνωστάκη

Απεβίωσε η θεατρική συγγραφέας (και αδελφή του μεγάλου ποιητή). Αύριο η κηδεία τηςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Εσβησε χθες το πρωί από τη ζωή η Λούλα Αναγνωστάκη. Η σπουδαία θεατρική συγγραφέας, η μικρότερη αδελφή του σπουδαίου ποιητή μας Μανόλη Αναγνωστάκη και μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’30, ζούσε στο Κολωνάκι και υπήρξε παντρεμένη με τον συγγραφέα και καθηγητή Ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά, ο οποίος πέθανε το 2000.

«Εζησα ωραία ζωή. Αλλά δεν το ήξερα… Το κατάλαβα όταν πέθανε ο Γιώργος» είχε πει στην τελευταία συνέντευξή της, τον Μάιο του 2016, στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». «Σοφή… Γενναιόδωρη… Ευγενής… Κυρία…» τη χαρακτηρίζουν όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν από κοντά και από χθες έχουν κατακλύσει με συλλυπητήρια μηνύματα τη σελίδα του γιου της στο facebook.

Η Αναγνωστάκη, η οποία σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήταν μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες μορφές των ελληνικών γραμμάτων, πραγματεύτηκε μέσα από τα 12 θεατρικά έργα της τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως το τραύμα, η ενοχή, η μοναξιά και η ήττα.

Με τα μαύρα γυαλιά πάντα στα μάτια της (σ.σ.: τα φορούσε από 18 χρονών), εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965 με την «Τριλογία της πόλης», που παρουσίασε σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Τον Φεβρουάριο του 1967 ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το τρίπρακτο έργο της «Η συναναστροφή», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά, και ακολούθησαν τα «Αντόνιο ή το Μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), όλα από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

Το 1990 ο θίασος Τζένης Καρέζη – Κώστα Καζάκου παρουσίασε το «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, ενώ το 1995 ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή.

Τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη έχουν επίσης παρουσιαστεί από αθηναϊκούς θιάσους και Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, καθώς και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Κύπρος, Ισπανία, ΗΠΑ).
Η νεκρώσιμος ακολουθία της σπουδαίας κυρίας των γραμμάτων θα τελεστεί αύριο στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 16.00.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα