Τραμπ: Kλείνει τα σύνορα για τους Τούρκους

Πανικός στην Αγκυρα, η οποία ψάχνει τώρα τρόπους να κάνει πίσω, με την ελπίδα ότι και οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τουςΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα

Αν και ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη, με την τουρκική κυβέρνηση να ανακοινώνει αργά το βράδυ της Κυριακής πως αναστέλλει και η ίδια την έκδοση αδειών εισόδου για τους Αμερικανούς, ως απάντηση στο αντίστοιχο μέτρο που είχε νωρίτερα ανακοινώσει η Ουάσινγκτον, τώρα φαίνεται πως η Αγκυρα προσπαθεί να κάνει βήματα πίσω.

Παρά το γεγονός πως οι τουρκικοί περιορισμοί, όπως όλα δείχνουν, θα είναι περισσότεροι από αυτούς που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρίζονται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους και η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί στα άκρα.

Με καθυστέρηση 24 ωρών μίλησε για το θέμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας λυπηρή την αμερικανική απόφαση. Αντιφατικά είναι, πάντως, τα μηνύματα από την Αγκυρα, σημάδι πως έχει διασπαρεί πανικός, εξαιτίας των συνεπειών της διπλωματικής κόντρας. Από τη μία πλευρά, η Αγκυρα κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ και του ζήτησε να τερματιστεί η διαμάχη με την έκδοση θεωρήσεων εισόδου, από την άλλη οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν χθες ένταλμα προσωρινής κράτησης εις βάρος και δεύτερου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο.

Το χρηματιστήριο

Η εξέλιξη ακολουθεί την πρόσφατη σύλληψη και προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία της σύνδεσης με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Στον απόηχο του διπλωματικού μπρα ντε φερ, «βουτιά» έκανε χθες το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ υποχώρησε και η τουρκική λίρα.

Η διαμάχη με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επηρέασε άμεσα τις χρηματαγορές, κάτι που, όπως φαίνεται, ανησυχεί ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας. Η κορυφαία τουρκική ένωση επιχειρήσεων και βιομηχανιών TUSIAD έκρουσε χθες το καμπανάκι του κινδύνου, τονίζοντας πως οι διαφωνίες θα βλάψουν τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ακαδημαϊκές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και απλούς πολίτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα