Στα νησιά του Ιονίου έστησε φέτος… πάρτι η φοροδιαφυγή

Χαμηλά ποσοστά-έκπληξη στις Κυκλάδες. Παραγωγοί πάγου και ενεχυροδανειστήρια εκτόπισαν την εστίαση από τις πρώτες θέσειςΕκπλήξεις έχουν τα αποτελέσματα των σαρωτικών προληπτικών ελέγχων της ΑΑΔΕ, καθώς έδειξαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας δεν βρίσκονται στις περιοχές και στις δραστηριότητες που θα περίμενε κανείς, δηλαδή ούτε στις Κυκλάδες ούτε στις ταβέρνες.

Μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τους σαρωτικούς ελέγχους που διενήργησαν τους τελευταίους μήνες τα ειδικά συνεργεία ελέγχου της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι η παραβατικότητα ανά γεωγραφική περιοχή χτύπησε κόκκινο στα νησιά του Ιονίου.

Η περιοχή με τη μεγαλύτερη φορολογική παραβατικότητα ήταν η Κέρκυρα με 59% και ακολουθούν η Ζάκυνθος με 34%, η Κεφαλλονιά με 32%, η Λάρισα με 32% και το Ρέθυμνο με 31%. Εκπληξη προκαλούν και οι κλάδοι στους οποίους εμφανίζεται η μεγαλύτερη φορολογική παραβατικότητα.

Ετσι, πρώτα σε παραβατικότητα (ποσοστό επιχειρήσεων που εντοπίσθηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να πραγματοποιούν άλλες φορολογικές παραβάσεις) εμφανίζονται οι παραγωγοί πάγου και τα ενεχυροδανειστήρια (61%) και ακολουθούν: ταξί με 56%, πούλμαν με 54%, βυτιοφόρα νερού και θαλάσσια σπορ με 53%, χονδρεμπόριο ενδυμάτων με 52%, περιποίηση νυχιών – γραφεία τελετών και κέτερινγκ με 50%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής προκύπτουν και από τους σχετικά περιορισμένους ελέγχους στις εξής δραστηριότητες: καντίνες και κουρεία με 29%, υπαίθριο εμπόριο με 26%, καφενεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με 25%, ψητοπωλεία και ταβέρνες με 24% και καφετέριες με 13%!

Παραβάσεις

Παρά τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των επιτόπιων ελέγχων, μία στις πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκε το καλοκαίρι (ποσοστό παραβατικότητας 19%) πιάστηκε να φοροδιαφεύγει. Από τις 61.653 καταγεγραμμένες υποθέσεις ελέγχου σε 10.916 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 28.839 παραβάσεις, εκ των οποίων σχεδόν όλες (28.177) αφορούσαν μη έκδοση ή, κυρίως, την ανακριβή έκδοση αποδείξεων, ενώ σε 634 περιπτώσεις μόνο διαπιστώθηκαν άλλα παραπτώματα. Σε τουλάχιστον 28 περιπτώσεις υπήρξε παρεμπόδιση του ελέγχου, οι 17 εκ των οποίων (πάνω από τις μισές) καταγράφησαν τον μήνα Ιούλιο. Σε πάνω από 350 επιχειρήσεις επιβλήθηκε η ποινή της αναστολής λειτουργίας για δύο, τέσσερις ή και δέκα ημέρες, ανάλογα με το παράπτωμα, έναντι μόλις 110 πέρυσι.

Τα στοιχεία μάλιστα αυτά είναι προσωρινά και εκτιμάται ότι όταν θα ενταχθούν και τα στοιχεία για εκκρεμείς υποθέσεις για ελέγχους που ξεκίνησαν αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα φτάσουν στις 65.000, σχεδόν διπλάσιοι από τους 35.200 που είχαν γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2015 ή 15.000 περισσότεροι (+30%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα