Τα πάνω κάτω στο υπαίθριο εμπόριο!

Τι αλλάζει στη χορήγηση των αδειών. Τι θα ισχύσει για τις Αγορές Καταναλωτών. Διάθεση γαλακτομικών και στις λαϊκέςΤου
Βασ. Παπακωνσταντόπουλου 

Τη δυνατότητα να οργανώνουν τις δικές τους υπαίθριες αγορές δίνει στους καταναλωτές νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Οι Αγορές Καταναλωτών, όπως ονομάζεται ο νέος θεσμός, θα μπορούν να διοργανώνονται μία φορά το δίμηνο από συλλογικότητες πολιτών και πολύ μικρούς παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες, με στόχο την ανάπτυξη καταναλωτικής συνείδησης και αλληλέγγυων δράσεων μεταξύ των πολιτών.

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται η μοριοδότηση σε ανέργους, πολυτέκνους και γονείς παιδιών με αναπηρία για να λάβουν άδεια υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπορικών δράσεων που ασκούνται στις υπαίθριες αγορές. Μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα η Πολιτεία φιλοδοξεί να έχει την εποπτεία σε όλες τις πτυχές του υπαίθριου εμπορίου και να διασταυρώνονται τα στοιχεία και οι έλεγχοι.

Επίσης, γίνονται ενιαίες οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης, είτε ο αδειούχος δραστηριοποιείται στο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο ή στάσιμο, είτε στις λαϊκές, και κατά συνέπεια τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ιδιότητα, ειδικά των παραγωγών. Προβλέπεται ακόμα η διάθεση και γαλακτομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Οσον αφορά τις αγορές καταναλωτών, η διαφορά με τις άλλες αγορές προϊόντων έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη αγορά οργανώνεται μόνο με πρωτοβουλία των φορέων πολιτών – καταναλωτών, από συνεταιρισμούς καταναλωτών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς πολιτών με νομική υπόσταση.

Η λειτουργία των συγκεκριμένων αγορών θα εγκρίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου των δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς, ενώ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το ημερήσιο ανταποδοτικό τέλος που είναι απαιτητό από τους δήμους θα μπορεί να είναι, εκτός από χρηματικό, και σε είδος, προκειμένου να διατίθεται για κοινωνικούς σκοπούς των δήμων, όπως τα Κοινωνικά Παντοπωλεία για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δικαίωμα συμμετοχής ως πωλητές στις αγορές αυτές έχουν α) οι επαγγελματίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για πώληση των αποκλειστικά ιδιοπαραγόμενων προϊόντων, β) οι συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισμοί και γ) οι πολύ μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ειδών καθαρισμού. Ωστόσο απαγορεύεται όσοι συμμετέχουν ως πωλητές στις συγκεκριμένες αγορές να είναι ταυτόχρονα μέλη των συλλογικών φορέων που τις διοργανώνουν. Το σχέδιο νόμου προβλέπει και την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιμελητηρίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα