Η Αντιγόνη ξυπνά στο σήμερα

Η sold out παράσταση παρουσιάζεται εκ νέου στη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης»Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Πώς θα αισθανόταν η Αντιγόνη, η ηρωίδα του Σοφοκλή, αν αίφνης βρισκόταν στη σημερινή Αθήνα; Ποια εμπόδια θα συναντούσε στον δρόμο της για την αναζήτηση της ευτυχίας και του έρωτα; Τις απαντήσεις θα βρει μέσα από το θεατρικό έργο «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» σε κείμενο της Χρύσας Ξουραφά και σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη, το οποίο μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία και τις sold out παραστάσεις του περασμένου Μαΐου παρουσιάζεται εκ νέου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

«Στην πραγματικότητα είναι μια παράσταση βασισμένη στην “Αντιγόνη” που ξέρουμε» εξηγεί στη «δημοκρατία» η πρωταγωνίστρια, η νεαρή ηθοποιός Μαρία Δαμασιώτη, συνεχίζοντας: «Είναι εμπνευσμένη από το έργο που όλοι ξέρουμε καθώς και από άλλες τραγωδίες, όπως ο “Οιδίποδας”, η “Μήδεια”. Η κεντρική ιδέα της παράστασης βασίζεται σε αυτό το επαναστατικό πνεύμα της ηρωίδας, η οποία παλεύει για όλα αυτά που πιστεύει».

Το έργο, το οποίο χαρακτηρίζεται ένα σύγχρονο παραμύθι με κωμικό περιεχόμενο, αρχίζει με την Αντιγόνη να ξυπνά έπειτα από έναν βαθύ ύπνο, σε ένα μουσείο. «Είναι άγαλμα και συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να ζει μόνο μέσα από την τραγωδία ούτε θέλει να βάλει τέρμα στη ζωή της. Θέλει να ζήσει. Ολο αυτό φυσικά δημιουργεί αναστάτωση στους υπόλοιπους ήρωες, οι οποίοι ζουν κανονικά στις τραγωδίες τους. Αποφασίζει, λοιπόν, να ξεκινήσει ένα ταξίδι στον κόσμο των ανθρώπων, για να βρει τον αγαπημένο της, τον Αίμονα. Τη βλέπουμε να έρχεται στη σημερινή Αθήνα και να τον αναζητεί μέσα σε μια πόλη, η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτή που γνώριζε» τονίζει η κυρία Δαμασιώτη, η οποία ταυτόχρονα λέει ότι, αν και η ηρωίδα της ταράζεται από όλα όσα βλέπει και κυρίως από τις αλλαγές στις σημερινές ηθικές αξίες, παραμένει βαθιά προσηλωμένη στον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να βρει τη χαμένη της αγάπη.

Η 27χρονη ηθοποιός, η οποία αποφοίτησε το 2016 από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, παρά την κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί σήμερα, δηλώνει αισιόδοξη: «Με τους συμφοιτητές μου από τη σχολή έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα, τους Boi. Μέχρι σήμερα έχουμε παρουσιάσει δύο παραστάσεις. Πιστεύω ότι σε μια εποχή κυνισμού, οι ομάδες και οι κάθε λογής συλλογικότητες καταφέρνουν να πάνε κόντρα σε αυτό. Δεν έχω προλάβει, πάντως, να αισθανθώ απαισιοδοξία. Και αυτό διότι όσο γνωρίζω προσωπικότητες όπως η Βάνα Πεφάνη, τόσο χαρισματικά άτομα, θα μπορώ να ατενίζω το μέλλον με χαμόγελο». Στην παράσταση, εκτός από την ίδια, παίζουν οι Αντώνης Καραθανασόπουλος, Βασίλης Αφεντούλης, Ντέπυ Πάγκα, Δήμητρα Σύρου, Ελενα Τυρέα, Γιώργος Χουλιάρας και Χρήστος Χριστόπουλος.

• Info: Η παράσταση «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» παρουσιάζεται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» έως τις 29 Οκτωβρίου. Εναρξη: 21.30.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα